Lifestyle

Greška u koracima

Je li ovo razlog zbog kojeg ne uspijevate smršavjeti?

Je li ovo razlog zbog kojeg ne uspijevate smršavjeti?

U novom istraživanju znanstvenici su došli do novih saznanja po pitanju dijete i mršavljenja. Tako najnoviji rezultati pokazuju kako za gubitak kilograma nije bitno samo što jedemo već i kada jedemo.

Oni koji redovito ručaju nakon tri sata poslijepodne znatno teže uspijevaju skinuti kilograme viška. Osim toga, osobe koje imaju naviku kasno ručati, u pravilu preskaču i doručak, što je poznato kao vrlo loša prehrambena navika.

Rezultati istraživanja koje su proveli znanstvenici iz Birminghama, iz Ženske bolnice u Bostonu te sa Sveučilišta Murcia pokazali su kako su osobe koje su jele prije tri sata poslijepodne smršavjele i do 30 posto više kilograma nego osobe koje su ručale nakon tri sata poslijepodne. U istraživanju koje je potrajalo 20 tjedana sudjelovalo je 420 ispitanika.

Polovica ispitanika ručala je prije tri sata poslijepodne, dok je druga polovica najveći obrok u danu imala nakon tri sata. Prva grupa ispitanika u prosjeku je smršavjela 10 kilograma, što je bilo 2,2 kilograma više nego što su smršavjeli ispitanici iz druge skupine, piše Daily Mail.

'Ovo je prva takva studija koja je pokazala kako vrijeme kada jedemo obroke značajno utječe na efikasnost dijete i mršavljenja. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na to kako osobe koje jedu u kasnijim poslijepodnevnim satima sporije i teže gube kilograme, stoga zaključujemo kako je vrijeme velikih obroka može biti vrlo važan čimbenik prilikom mršavljenja.'

Tijekom istraživanja znanstvenici su došli i do saznanja kako tempiranje drugih, manjih obroka u danu ne utječe na efikasnost skidanja kilograma. Osobe koje su ručale u kasnim poslijepodnevnim satima, prema istraživanju, imale su povećanu osjetljivost na inzulin, faktor rizika obolijevanja od dijabetesa. Osim toga, te osobe su u pravilu preskakale i doručak.

U sklopu istraživanja znanstvenici su ispitali i ostale čimbenike za koje se smatra da utječu na gubitak kilograma, poput ukupnog unosa kalorija i potrošnju kalorija, duljine spavanja, razine leprina i grelina, hormona važnih za apetit.

Po pitanju ovih faktora znanstvenici nisu uočili razlike između dviju grupa ispitanika, što sugerira kako je tempiranje obroka važan i neovisan čimbenik prilikom mršavljenja. 'Nove strategije mršavljenja trebale bi uključiti ne samo unos kalorija i važnih nutrijenata, već i tempiranje obroka', zaključuje koautorica studije Marta Garaulet.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.