Lifestyle

Otrovni toksini

U plastičnoj boci vode nalazi se čak 25.000 kemikalija

U plastičnoj boci vode nalazi se čak 25.000 kemikalija

Najnovije istraživanje pokazuje da se u samo jednoj plastičnoj boci vode nalazi čak 25 tisuća kemikalija!

Voda u plastičnoj boci sve je popularnija jer se lako može prenositi u torbici ili jednostavno u ruci. No ona ipak nije dobar izbor! Zašto? Najnovije njemačko istraživanje pokazuje da se u samo jednoj plastičnoj boci vode nalazi čak 25 tisuća kemikalija. Neke od tih kemikalija iznimno su opasne za ljudski organizam, piše časopis PLoS One u kojemu su objavljeni rezultati istraživanja.

Znanstvenici su analizirali 18 različitih uzoraka vode koja se može kupiti u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj. Nakon čitavog niza vrlo složenih analiza otkrili su da većina vode u boci sadrži razne kemikalije, točnije čak 24.520 različitih kemikalija. Uočeno je da se u vodi nalaze i hormoni koji mogu narušiti hormonalnu ravnotežu.

Znanstvenici poručuju da prisutnost kemikalija ne znači nužno da će konzumenti razviti teške oblike bolesti, ali ističu da je ipak riječ o vrlo uznemirujućim otkrićima. Posebno zabrinjavaju hormoni koji mogu utjecati na reproduktivni sustav žena, osobito u mlađoj dobi.

'Prerano je donositi neke konkretne zaključke o tome kako sve te kemikalije utječu na zdravlje. Potrebna su dodatna istraživanja. No zasigurno možemo reći da voda u boci ne djeluje blagotvorno na ljudsko zdravlje', istaknuo je Bruce Blumberg sa sveučilišta California-Irvine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.