Lifestyle

#zdravlje

Četiri toksične kemikalije biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu

Četiri toksične kemikalije biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu
Pixabay

Mnoge studije otkrile su potencijalno štetne kemikalije u svakodnevnim proizvodima, od kozmetike pa sve do omota hrane. Iako mnoge od tih kemikalija ne predstavljaju preveliku opasnost u malim dozama, svakodnevno i često izlaganje s vremenom može dovesti do zdravstvenih problema.

Ovo su četiri uobičajene kemikalije koje su dugoročno povezane s štetnim učincima na zdravlje.

Ftalati

Ftalati su jako česti umjetni spojevi koji se nalaze u stotinama, ako ne i tisućama proizvoda široke potrošnje, uključujući šampone, šminku, parfeme i neka pakiranja hrane. Prema FDA (Američkoj upravi za hranu i lijekove), dietilftalat je najčešći ftalat koji se koristi u kozmetici. Također možete pronaći i dimetil ftalat i dibutil ftalat među sastojcima na proizvodima, a to su dva manje korištena derivata koja su pronađena u lakovima za nokte.

Izloženost ftalatima povezana je s brojnim stanjima poput bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Poznato je i da kemikalije ometaju funkciju hormona, što može poremetiti reproduktivni i imunološki sustav, kao i prenatalni razvoj mozga. Hrana je najčešći izvor izloženosti ftalatima, iako kemikalija nije namjerni dodatak. Cijevi, rukavice i spremnici od vinilne plastike koji se koriste u preradi hrane mogu izbaciti ftalate u ono što jedete – što je još jedan razlog da izbjegavate prerađenu hranu, piše 24 sata.

BPA

Bisfenol A ili skraćeno BPA još je jedan uobičajeni plastifikator sličan ftalatima. I jedan i drugi čine plastiku savitljivijom i izdržljivijom. Bilo je kontroverzi oko uporabe BPA od ranih 1990-ih, posebno u pogledu korištenja BPA u proizvodnji spremnika za hranu. Kao i ftalati, BPA se može prenijeti iz plastičnih posuda u hranu ili piće, posebno pri zagrijavanju u mikrovalnoj pećnici ili perilici posuđa.

BPA je povezan s pretilošću, višestrukim pobačajima, sindromom policističnih jajnika, hiperplazijom endometrija (nepravilan rast maternične sluznice) i povećanim rizikom od raka dojke. Izloženost BPA-u u maternici ili u ranom djetinjstvu također može utjecati na razvoj prostate i mozga. Broj na dnu plastičnog proizvoda – obično okružen znakom za recikliranje – može vam reći postoji li vjerojatnost da proizvod sadrži BPA ili ftalate. Stavke s brojevima 3, 6 i 7 najvjerojatnije sadrže ove plastifikatore.

PFAS

PFAS, ili per i polifluoroalkilne tvari se jako sporo razgrađuju, a mogu se zadržati u okolišu i ljudskom tijelu dugi niz godina. Također, uzrokuju zdravstvene probleme uključujući rak, hormonsku neravnotežu i probleme s plodnošću. Posebno se često pojavljuje u proizvodima koji se reklamiraju kao vodootporni ili dugotrajni. Većina proizvoda u toj studiji koji su sadržavali PFAS-a nisu naveli kemikaliju na naljepnicama svojih sastojaka.

Parabeni

Parabeni su skupina kemikalija koje se često koriste kao konzervansi za šminku i proizvode za njegu kože. Ove kemikalije sprječavaju rast plijesni i bakterija u proizvodima te im produžuje rok trajanja. FDA tvrdi da su parabeni sigurni za upotrebu u kozmetičkim proizvodima, barem u vrlo malim količinama koje se obično koriste. No istraživanja pokazuju da čak i mala količina parabena može proći kroz kožu i ući u tijelo, što može uzrokovati zdravstvene probleme. Metilparaben, propilparaben i butilparaben tri su najčešća parabena na koja treba paziti. Mnogi su brendovi počeli nuditi proizvode s oznakom ‘bez parabena’, no to pak može značiti da koriste druge konzervanse, piše Insider.

​​​

Reci što misliš!