Dobro je znati!
Zlatna pravila za najbolju pizzu
Pizza koju radite kod kuće može ispasti svakakva, a vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da niste bili zadovoljni rezultatom.
Gastro.hr priupitao je stoga stručnjake iz dviju zagrebačkih pizzerija na dobrom glasu da podijele s nama svoja zlatna pravila, odnosno savjete na koje ne bi trebao zaboraviti niti jedan kućni pizza majstor.
Voditelj pizzerije Spizza Vedran Balen i pizza majstor iz Dukse Dalibor Rajković imaju nekoliko univerzalnih trikova:
Kvalitetne namirnice
Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, u tome su jednoglasni, i to je temelj od kojeg treba krenuti. Nikakvi zamjenski sirevi ili šunke sumnjivog podrijetla ne dolaze u obzir.
Svježe i zeleno
Uvijek koristite svježe listiće bosiljka i nikad ga nemojte stavljati u pećnicu jer će uvenuti, već samo na gotovu pizzu. Ista stvar vrijedi i za ostalo začinsko zelenilo.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje u tijestu i na kraju pokapano po pizzi diže sveukupan okus. Obično ulje u tijestu uopće se ne osjeti.
Prhkije tijesto
Ako želite da tijesto vaše pizze bude prhko, onda kombinirajte glatko i oštro brašno, i to tako da glatkog brašna bude nešto više od polovice od ukupne količine.
Umak od rajčice
Za umak od rajčice nikad ne koristite koncentrat. Najbolje je napraviti vlastiti umak od svježih rajčica, a van sezone sameljite kvalitetne pelate. U rajčice dodajte sol, papar, šećer, maslinovo ulje, ružmarin i bosiljak. Što su začini raznovrsniji, to je je umak bogatiji.
Pojačajte temperaturu
Kućnu pećnicu namjestite na najvišu temperaturu. Za dobru, hrskavu pizzu potrebni su viši stupnjevi i kraće vrijeme pečenja. Na 200 stupnjeva Celzijusa nećete doći ni blizu hrskavom tijestu kakvo inače volite u pizzeriji.
Suhomesnato za kraj
Kulen ili pršut uvijek stavljajte na pizzu tek nakon što je pečena, eventualno pred sam kraj pečenja. Ako se dugo peče kulen pusti previše masnoće, a pršut poprimi neobičan i ne baš dobar okus.
Jedite odmah
Pizza je najbolja dok je vruća, tek izašla iz pećnice. Stajanjem tijesto omekša, a slična stvar se događa u kutijama s poklopcima, u kojima se pizza na neki način "upari".
Idealno tijesto za pizzu
Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana.
Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama). Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre - 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac)
Dok mijesite tijesto, 2ispirite" ruke oštrim brašnom, to će pomoći da vam se manje lijepi za ruke.
Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.
Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke "ispirite" oštrim brašnom.
Tijesto treba odmarati na toplome, do sat i pol.
Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.
Sami određujete debljinu tijesta, ali ona ovisi i o količini kvasca.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke.
Gastro.hr/eZd
Vezane vijesti
-
-
Folnegović kaže da mu mnogi dolaze i traže pomoć jer otvaraju fast food restorane, dobiju sve dozvole, a onda im inspekcija zatvori lokal jer su pekli pizze
-
Prema tumačenju Ministarstva turizma pizza ipak - nije jednostavno jelo
-
Ministar Šime Erlić uručio je u ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine u Mostaru ugovore u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu. Uručeno je 88 ugovora o financiranju projekata u ukupnoj vrijednosti 4,2 milijuna eura.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.