Lifestyle

Dobro je znati!

Zlatna pravila za najbolju pizzu

Zlatna pravila za najbolju pizzu

Pizza koju radite kod kuće može ispasti svakakva, a vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da niste bili zadovoljni rezultatom.

Gastro.hr priupitao je stoga stručnjake iz dviju zagrebačkih pizzerija na dobrom glasu da podijele s nama svoja zlatna pravila, odnosno savjete na koje ne bi trebao zaboraviti niti jedan kućni pizza majstor.

Voditelj pizzerije Spizza Vedran Balen i pizza majstor iz Dukse Dalibor Rajković imaju nekoliko univerzalnih trikova:

Kvalitetne namirnice

Bez kvalitetnih namirnica nema dobre pizze, u tome su jednoglasni, i to je temelj od kojeg treba krenuti. Nikakvi zamjenski sirevi ili šunke sumnjivog podrijetla ne dolaze u obzir.

Svježe i zeleno

Uvijek koristite svježe listiće bosiljka i nikad ga nemojte stavljati u pećnicu jer će uvenuti, već samo na gotovu pizzu. Ista stvar vrijedi i za ostalo začinsko zelenilo.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje u tijestu i na kraju pokapano po pizzi diže sveukupan okus. Obično ulje u tijestu uopće se ne osjeti.

Prhkije tijesto

Ako želite da tijesto vaše pizze bude prhko, onda kombinirajte glatko i oštro brašno, i to tako da glatkog brašna bude nešto više od polovice od ukupne količine.

Umak od rajčice

Za umak od rajčice nikad ne koristite koncentrat. Najbolje je napraviti vlastiti umak od svježih rajčica, a van sezone sameljite kvalitetne pelate. U rajčice dodajte sol, papar, šećer, maslinovo ulje, ružmarin i bosiljak. Što su začini raznovrsniji, to je je umak bogatiji.

Pojačajte temperaturu

Kućnu pećnicu namjestite na najvišu temperaturu. Za dobru, hrskavu pizzu potrebni su viši stupnjevi i kraće vrijeme pečenja. Na 200 stupnjeva Celzijusa nećete doći ni blizu hrskavom tijestu kakvo inače volite u pizzeriji.

Suhomesnato za kraj

Kulen ili pršut uvijek stavljajte na pizzu tek nakon što je pečena, eventualno pred sam kraj pečenja. Ako se dugo peče kulen pusti previše masnoće, a pršut poprimi neobičan i ne baš dobar okus.

Jedite odmah

Pizza je najbolja dok je vruća, tek izašla iz pećnice. Stajanjem tijesto omekša, a slična stvar se događa u kutijama s poklopcima, u kojima se pizza na neki način "upari".

Idealno tijesto za pizzu

Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350 grama bude glatko brašno, a ostalo oštro. Navedene količine bit će dostatne za dva "kućna" protvana.

Potom po redu dodajte sastojke: dvije žlicice soli, jednu žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice uobičajenog pakiranja od 7 grama). Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre - 0,3 dl mlijeka, 2,3 dl vode i 0,3 dl maslinova ulja. (Iako je mjastor od pizze za nas radio sa svježim kvascem, za kućnu upotrebu i manje količine preporuča suhi kvasac)

Dok mijesite tijesto, 2ispirite" ruke oštrim brašnom, to će pomoći da vam se manje lijepi za ruke.

Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta, a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.

Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite oštrim brašnom te također cijelo vrijeme ruke "ispirite" oštrim brašnom.

Tijesto treba odmarati na toplome, do sat i pol.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na toplome oko sat, sat i pol vremena.

Sami određujete debljinu tijesta, ali ona ovisi i o količini kvasca.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu, a potom na njega poslažite željene sastojke. 

Gastro.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.