Biznis

Pizza

Ministar Bajs izbacio pizze iz fast fooda

Ministar Bajs izbacio pizze iz fast fooda

Prema tumačenju Ministarstva turizma pizza ipak - nije jednostavno jelo

U slučaju jedne riječke poduzetnice koja je otvorila fast-food ispostavilo se da se, prema hrvatskim zakonima, pizza ne smije prodavati nigdje drugdje osim u pizzerijama i restoranima.

Je li pizza-cut povijest?

Riječanka Petra Pleša otvorila je fast-food i u njega uložila oko 400 tisuća kuna.

'Uistinu smo išli sve napraviti po propisima, ishodovali smo sva rješenja, među kojima u Uredu državne uprave i Rješenje za obavljanje djelatnosti kao objekt brze prehrane i kada nam je rečeno da smo sve zadovoljili i da možemo početi s radom, objekt smo nakon Nove godine otvorili', rekla je Pleša za Novi list.

'No uskoro je uslijedio obilazak gospodarskog inspektora koji je zahtijevao da iz prostora maknemo peć za pizzu. A upravo od pizza ovakav objekt ima najviše posla.'

'Naime, mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze i pizza cut i nitko nas, pa ni kod izdavanja potrebnih dokumenata, nije upozorio da ne smijemo imati pizzu', ispričala je Pleša.

No sve je ostalo na nepreciznoj definiciji Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.

Prema tom Pravilniku, objekt brze prehrane (fast food) je ugostiteljski objekt u kojem se poslužuju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, koriste se za brzu konzumaciju, a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled.

Problem je nastao jer među navedenim jednostavnim jelima nema pizze: naresci, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot-dog, kotleti, čevapćići, ražnjići, kotlovina, pomfri, palačinke i slična jela koja ne zahtijevaju složeniju pripremu.

U Obrtničkoj komori PGŽ-a kažu da je od Ministarstva turizma zatraženo da se to pitanje točnije precizira, no tada to nije prihvaćeno pa je nedoumica ostala.

'Tražili smo da se to pitanje riješi tehnološkim postupkom obrade jela, dakle da se napravi razlika koristi li se zamrznuti proizvod ili se pizza proizvodi u samom objektu.

No, to nije prihvaćeno. Do sada, koliko imamo informacije, u ovom smislu ugostitelji nisu imali problema, iako mnogi fast-foodovi u ponudi imaju pizze', kazao je Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore PGŽ-a.

U Uredu Državne uprave Primorsko-goranske županije kažu da moraju poštivati naputke nadležnih tijela, u ovom slučaju Ministarstva turizma.

Prema tumačenju Ministarstva turizma pizza ipak - nije jednostavno jelo.

'Smatramo da se u ugostiteljskom objektu vrste Objekt brze prehrane (fast food) ne mogu pripremati niti usluživati pizze, bez obzira na to kada je izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za takav ugostiteljski objekt, jer je po našem mišljenju pizza jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim jelom', stoji u dopisu koji potpisuje Robert Pende, ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva.

U Upravi navode da to ne isključuje mogućnost da ugostitelj ishodi rješenje po kojem će ugostiteljski objekt imati naziv dvije vrste ugostiteljskih objekata, primjerice, objekt brze prehrane i pizzeria.

 


Reci što misliš!