Lifestyle

Stigla je zima. Stigao je i matovilac!

Matovilac - vitaminska bomba na vašem tanjuru!

Matovilac - vitaminska bomba na vašem tanjuru!

Stigla je zima. Stigao je i matovilac! Ljubitelji hladnoće došli su na svoje, ali i ljubitelji ove atraktivne zimske salate!

Matovilac je sitna, jednogodišnja biljka iz porodice odoljena. Listovi su složeni u rozetu, a što su mlađi, matovilac je ukusniji. Kao i drugo lisnato povrće matovilac sadrži klorofil, a središnji atom u molekuli klorofila je magnezij, jedan od najvažnijih minerala u našem tijelu koji povećava otpornost na stres, jača srce i sprječava oštećenja srca.

Najukusniji je tek ubran iz vrta, a ukoliko ga predugo držite u hladnjaku gubi na kvaliteti. Matovilac obiluje vitaminima A i C te je bogat izvor željeza i kalija. Salata od matovilca ima 10 puta više vitamina nego salata glavatica. Također ne treba zanemariti povoljan odnos kalcija, magnezija i fosfora koji sadrži matovilac, a koji doprinose uravnoteženom dnevnom unosu ovih makrominerala.

Zahvaljujući i folnoj kiselini matovilac je izvrstan prilog salatama, posebice za žene. Dodatno sadrži i ostale vitamine B skupine i beta karoten (vitamin A) te zajedno s vitaminom C pozitivno utječe na živčani sustav. Listići su mu mali, tamnozelene boje i vrlo su nježni. Matovilac se preporuča za jačanje cijelog organizma.

Od njega možete pripremiti ukusne salate, pa je tako odličan u kombinaciji sa ostalim salatama i raznim drugim aromatičnim travama, kao što su peršin, korijandar i bosiljak. U većini slučajeva poslužuje se uz jela od ribe i bijela mesa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.