Lifestyle

Više štete nego koristi?

Zašto piling nije tako bezopasan kao što mislite

Zašto piling nije tako bezopasan kao što mislite

Proizvodi s mikrogranulama postaju zamjena za znatno oštrije i grublje, ali prirodne sastojke poput vulkanskog pjenastog kamena

Koristite li pilinge za lice i tijelo s mikrogranulama? Nakon ovoga možda ćete dva puta razmisliti prije nego što ponovno posegnete za ovakvim proizvodom.

 

Naime ekolozi upozoravaju da su mikrogranule, odnosno plastične kuglice koje se koriste u proizvodima za osobnu njegu, premalene za filtraciju vode te u konačnici završavaju u oceanima i jezerima.

Mikrogranule su maleni, okrugli komadići plastike koji se između ostaloga nalaze u proizvodima za piling kože. Upravo to onemogućuje njihovu filtraciju kroz kolektore pa sićušne plastične kuglice otječu kroz umivaonike ravno u oceane i jezera. Premda se još uvijek istražuju učinci njihove prisutnosti, pet američkih saveznih država - Kalifornija, New York, Illinois, Ohio i Minnesota - razmatraju proaktivne načine da zabrane njihovo korištenje.

Prema riječima stručnjaka, proizvodi s mikrogranulama u velikim tvrtkama postali su popularni prije desetak godina te postaju zamjena za znatno oštrije i grublje, ali prirodne sastojke poput vulkanskog pjenastog kamena. S obzirom da je njihova upotreba u kozmetičkim proizvodima relativno nova, djelovanje mikrogranula na okoliš još uvijek nije ispitano.

Međutim Chelsea Rochman, ekologinja sa Sveučilišta u Kaliforniji, kaže da dokazi iz brojnih studija o djelovanju druge plastike na okoliš pokazuju da u svakom slučaju čine više štete nego što donose koristi. Kako navodi, komadići plastike se u oceanima i jezerima ponašaju poput spužve te upijaju toksine poput pesticida koji su također dospjeli u ekosustav. Stotine životinjskih vrsta, od riba do planktona i divlje tune, gutaju komadiće plastike, što znači da ti toksini lako mogu završiti u hranidbenom lancu.

Jay Ansell, toksikologinja koja predstavlja kompanije za osobnu higijenu, kaže da se zbog nedostataka istraživanja ne može sa sigurnošću tvrditi da mikrogranule koje spominju znanstvenici nisu došle iz drugih izvora, poput boja i procesa pjeskarenja. Stiv Wilson, direktor kompanije koja proučava utjecaj plastike u slivnim vodama, napominje kako je ovaj problem rješiv te da se isti učinak pilinga može dobiti i korištenjem drugih materijala, ali biorazgradivih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.