5 namirnica čije 'otpatke' nikako ne treba bacati
Znate li da je ljuska luka i češnjaka njihov najzdraviji dio, a dlakava kora kivija bogatija antioksidansima od pulpe?
Bijela opna koja se nalazi između kore i samog ploda neprskanog, domaćeg limuna odličan je izvor antioksidansa.
Puna je flavonoida koji reguliraju razinu kolesterola i djeluju kao prirodni pročišćivači organizma. Evo kako da iskoristite sve blagodati ovog citrusa: u posudu izribajte koricu limuna, prelijte vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa u tu smjesu iscijedite malo limunova soka. Za detoksikaciju organizma preporučuje se da napitak pijete svako jutro na prazan želudac.
Ljuska crvenog luka i češnjaka
Iako su najčešće korišteno povrće, koje se stavlja u gotovo svako kuhano jelo, malo su nam znana odlična svojstva ljuske crvenog luka i češnjaka.
Ljuska luka prebogata je flavonoidom kvercetinom, takozvanim kraljem flavonoida, odličnim antioksidansom s protuupalnim svojstvima. Da biste iskoristili zdrave sastojke iz ljuske, jednostavno je kuhajte u juhama i drugim kuhanim jelima. Prije posluživanja izvadite ljuske iz jela.
Listići celera
Celer je veoma zdravo povrće, a u njegovim listićima nalazi se riznica zdravlja! Listovi celera prebogati su vitaminom C, a imaju i gotovo pet puta više kalcija i magnezija od stabljike. Listove kuhajte u raznim jelima ili ih iskoristite za salate i umake.
Kora kivija
Iako ne izgleda baš lijepo, kora kivija zdravija je od pulpe kivija i vrlo je preporučljiva za konzumiranje jer sadrži tri puta više antioksidansa od pulpe i antialergijska svojstva. Zbog "dlakavosti", koru je najbolje dodavati u guste sokove od voća i povrća.
Stabljika brokule
Tvrda stabljika ovog povrća obiluje vlaknima. Nemojte je bacati, kada kuhate brokulu, prvo isjeckajte stabljiku, stavite u vodu i pustite da kratko prokuha, a potom dodajte ostatak brokule. Osim toga, stabljiku možete izrezati na kolutiće ili izribati i jesti u sendviču ili salati. Ako vam je okus prejak, neutralizirajte ga s malo limuna i maslinova ulja.
Važan savjet: Upotreba ljuske luka, kivija i limuna preporučuje se samo kada je namirnica ekološkog porijekla.
Tekst:Sensa.hr
Vezane vijesti
-
-
Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C!
-
Zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na spravljanje kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tijekom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tijekom tjedna podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici
-
Izdvojeno
-
Naš će grad prve svibanjske nedjelje opet biti prepun šarenila i pozitivne energije!
-
Sveučilište u Zadru i Školska knjiga d.d. u ponedjeljak 24. ožujka, s početkom u 11 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organiziraju predstavljanje knjiga:
-
Postoje osobe kojima je teško održati ljubavnu vezu, a razlog tome može biti i znak kojem pripadaju u zodijaku.
-
„Zlatne godine“ naziv je događaja koji Udruga umirovljenika Vir uz pomoć virske Turističke zajednice organizira u subotu 22. ožujka u prostorijama općinske vijećnice s početkom u 17.30 sati. Nakon upoznavanja i okupljanja u općinskoj vijećnici, za umirovljenike je od 18 sati organizirana zabava u restoranu Kotarina, a umirovljenicima s otoka Vira i iz cijele Zadarske županije svirat će i pjevati zabavljačka skupina „Dundo“.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.