Lifestyle

Izložba kočija u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa

Izložba kočija u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa

Izložba "Bečki kongres u kočijama", s kočijama i raskošnom opremom, otvara se večeras u Muzeju carskih kočija u sklopu Muzeja povijesti umjetnosti (KHM) u Beču.

 

Izložba je organizirana u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa, koji je od rujna 1814. do lipnja 1815. bio središte svjetske politike, a svrha mu je bila postaviti nove granice na političkoj karti Europe nakon Napoleonovih ratova i njegova vojnog poraza.

Izložba obuhvaća šezdesetak eksponata među kojima su odore, kočije, ulja na platnu i panoi, a trajat će do 9. lipnja iduće godine.

"Raskošne dvorske odore, uglavnom crne i crvene, protkane zlatnim nitima, te elegantne, uglavnom crne kočije s pozlaćenim ručkama i carskim grbom posebno su izrađene i dizajnirane za kongres i prvi se put nakon restauriranja predstavljaju javnosti", rekla je na konferenciji za novinare direktorica Muzeja carskih kočija Monica Kurzel-Runtscheiner.

Poznato je da se na Bečkom kongresu plesalo u ritmu valcera, no manje je poznato da je za njegove potrebe izrađeno još 170 raskošnih kočija kojima su se sudionici mogli besplatno voziti uz ispunjenu tiskanicu.

 Svima udovoljiti i ispuniti želje

"Svi su se dobro zabavljali, a car Franjo Prvi plaćao je račune", rekla je direktorica Kurzel- Runtscheiner. Carska poruka bila je: "Svima udovoljiti i ispuniti želje, ali ne smije previše stajati."

Za kongres se planiralo oko milijun guldena, no troškovi su na kraju bili veći od milijun i pol.

Izložba, istaknula je direktorica muzeja, s bogatstvom raskošnih eksponata daje neobičan uvid u Bečki kongres.

Sudionike kongresa - političare, monarhiste, lobiste s pratnjom, ali i znatiželjnike, trebalo je u to doba nekamo smjestiti, prevoziti i zabaviti pa se taj međunarodni skup ocjenjuje kao preteča modernoga kongresnog turizma u Beču.

Bečki kongres okupio je predstavnike glavnih europskih velesila kako bi raspravljali o postavljanju novih granica na političkoj karti Europe, a kako pišu austrijski mediji ovih dana u povodu njegove 200. obljetnice, "mnoge su odluke o teritorijalnom oblikovanju već prije bile donesene".

U Beču će se u povodu te obljetnice održati mnoge manifestacije, među kojima i međunarodna konferencija "Bečki kongres i njegove globalne dimenzije".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.