Lifestyle

Politička karta

Velika izložba o Bečkom kongresu u muzeju Belvedere u Beču

Velika izložba o Bečkom kongresu u muzeju Belvedere u Beču

Sveobuhvatna izložba "Europa u Beču - Bečki kongres 1814./1815.", koja obuhvaća tristotinjak umjetničkih eksponata, otvara se u četvrtak navečer u bečkom muzeju Donji Belvedere.

 

Izložba je organizirana u povodu 200. obljetnice Bečkog kongresa, koji je od rujna 1814. do lipnja 1815. bio središte svjetske politike, a svrha mu je bila postaviti nove granice na političkoj karti Europe nakon Napoleonskih ratova i njegova vojnog poraza.

"Sveobuhvatna izložba o Bečkom kongresu daje uvid u povijesne, političke, društvene i umjetničke aspekte toga vremena", rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare ravnateljica muzeja Belvedere Agnes Husslein-Arco.

Izložba postavljena u devet prostorija muzeja obuhvaća tristotinjak izložaka, među kojima su ulja na platnu, crteži, grafike, minijature, fotografije, skulpture, biste, knjige, medalje, medaljoni, raskošne večernje haljine, jedan šal od kašmira i srebrni servisi za jelo. Prikazani su i portreti austrijskog cara Franje I., ministra vanjskih poslova Metternicha, ruskog cara Aleksandra I., knezova i drugih.

"Pokušali smo različitim eksponatima, od kojih mnoge prvi put predstavljamo javnosti, pokazati sve aspekte tadašnjeg života carskog Beča", rekla je ravnateljica Muzeja dodavši da su izlošci posuđeni iz mnogih europskih muzeja i privatnih zbirki ili su iz fundusa Belvederea.

"Tada je Beč bio mali grad, trebalo se organizirati", rekao je kustos izložbe Werner Telesko. "Sudionike kongresa, političare, njihovu pratnju, znatiželjnike, trebalo je nekamo smjestiti i zabaviti pa se taj međunarodni skup ocjenjuje kao preteča bečkog modernog kongresnog turizma", dodao je napomenuvši da je Kongres u Beč privukao i važne umjetnike tog vremena koji su portretirali goste.

"Izložba je sveobuhvatni dokument tog vremena", ocijenio je Telesko dodavši da su pripreme trajale gotovo dvije godine.

Izložbu o Bečkom kongresu, međunarodnom skupu predstavnika glavnih europskih sila o uređenju novih granica na političkoj karti Europe, večeras će otvoriti austrijski savezni ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz, a ostat će otvorena do 21. lipnja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.