Prvo pravilo: punomasni sir
Jedini recept za cheesecake koji će vam trebati
Torta od sira ili cheesecake već je nekoliko godina omiljeni recept zbog kojeg su mnogi spremni u nedjelju popodne prošetati po kiši do najbliže slastičarnice. No dolazi nam hladnije doba i, umjesto da izlazite iz toplog doma, okušajte se sami u pripremi ovog odličnog deserta.
Prvo i osnovno pravilo za uspjeh ovog omiljenog kolača je da kupite
kremasti punomasni sir. Ovo nije trenutak da pazite na kalorije i birate light verzije.
Osim sira, važan je dodatak koji će ga učiniti podatnijim, a pronaći ćete ga u tučenom ili kiselom vrhnju. Zaljubljenici u cheesecake slažu
se da nije toliko važno koji tip vrhnja imate, samo da ga imate jer će
zahvaljujući njemu svaka kriška biti još sočnija. Kulinarski blog The
Kitchen savjetuje da se bjelanjak izradi zasebno, a možete dodati još
jedan žumanjak za ukusniju tortu.
Da biste spriječili pucanje torte, važno je da se prebrzo ne ohladi ni prepeče, a obje se stvari mogu spriječiti. Cheesecake treba peći dok se rubovi ne počnu odvajati od kalupa i ne brinite ako sredina ne djeluje čvrsto.
Nakon što je pečen prvo malo otvorite vrata pećnice i ostavite ga u njoj
sat vremena pa tek onda izvadite. Nakon što se ohladi potrebno ga je
držati i u hladnjaku barem četiri sata.
Sastojci:
900 grama kremastog sira
šalica šećera
žlica gustina ili 2 žlice namjenskog brašna
1/8 žličice soli
1/2 šalice kiselog vrhnja
2 žličice soka od limuna (po izboru)
žličica ekstrakta vanilije
3 jaja
žumanjak
Za koru:
paket graham keksa (od 180 do 200 grama)
5 žlica maslaca i dodatno za mašćenje kalupa
Priprema:
Sastojci prije pripreme trebaju biti na sobnoj temperaturi oko pola
sata, a pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva Celzijevih. Prstima namažite
kalup za pečenje maslacem. Budući da se prema ovom receptu torta peče u
posudi s vodom, kalup morate dodatno zaštititi. Najbolje ga je dobro omotati aluminijskom folijom izvana kako kolač ne bi došao u doticaj s vodom.
Pet žlica maslaca otopite u mikrovalnoj ili u lončiću, a kekse izmrvite u
blenderu. Pomiješajte kekse s maslacem i stavite na dno kalupa. Dobro
pritisnite, najbolje dnom staklene čaše.
Podlogu pecite osam do 10 minuta. Pomiješajte sir, šećer, brašno i sol
mikserom, a zatim dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i vaniliju. Zatim
dodajte jaja prema preporuci i sve još jednom promiješajte špatulom.
Izlijte kremu na ohlađenu podlogu. U posudu za pečenje ulijte nekoliko
šalica vode i smjestite kalup s kolačem. Pecite ga na istoj temperaturi
50 do 60 minuta.
Nakon što se hladio u otvorenoj pećnici sat vremena izvadite kalup i
nožem odvojite kolač od njega. Pustite da se posve ohladi i stavite ga u
hladnjak. Prije posluživanja bilo bi dobro da cheesecake bude pola sata na sobnoj temperaturi.
Vezane vijesti
-
Riječ je o kolaču s nadjevom od sira i višanja, a kad je gotov, za njega će se zasigurno tražiti komad više
-
-
-
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.