Lifestyle

Savršen kolač za tmurne jesenske dane

Savršen kolač za tmurne jesenske dane

Tarte tatin je jako jednostavan kolač koji oduševljava finim okusom, voćnim sokovima i karamelom te prhkim tijestom od maslaca. Idealan je zalogaj za lijena jesenska poslijepodneva.



Potrebni sastojci:


za tijesto


240 g brašna
120 g hladnog maslaca
pola čajne žličice soli
žumanjak
1-2 velike žlice hladne vode

Za nadjev

5-6 krušaka
80 g maslaca
3 velike žlice šećera
malo burbon-vanilije
malo kardamoma
sok pola limuna

Priprema

Pomiješajte brašno i sol te dodajte nasjeckan i dobro ohlađen maslac. Umutite žumanjak i vodu te dodajte mješavini brašna i maslaca. Lagano oblikujte kuglu pazeći da previše ne mijesite tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i stavite na pola sata u hladnjak da odstoji.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kruške očistite i nasijecite na četvrtine te nakapajte s malo limunova soka.

U okrugloj posudi za pečenje ili dubljoj tavi koju možete staviti u pećnicu rastopite maslac i dodajte šećer te miješajte da ne bi zagorio (i postao gorak). Dodajte kardamom i burbon-vaniliju. Kad malo potamni, dodajte kruške i pržite ih u karamelu 5-6 minuta da omekšaju te maknite s vatre. Izvadite tijesto iz hladnjaka tek kad ste gotovi s voćnim dijelom kolača.

Tijesto zatim razvaljajte na radnoj površini do pola centimetra debljine i položite preko krušaka pa stavite u  pećnicu na 180 stupnjeva. Nakon 25-30 minuta ili kad dobije zlatnožutu boju izvadite iz pećnice i ostavite desetak minuta da se ohladi. Dok je kolač još topao, postavite na vrh kalupa ili tave veliki tanjur pa ga preokrenite pazeći da se pritom ne opečete.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.