Specijalne prilike
Luksuzna hrana: 7 namirnica za koje treba podići kredit
Ove namirnice nadahnjuju svjetske kuhare za kreiranje božanstvenih jela. No, riječ je o najluksuznijim kuharskim sastojcima na svijetu koje si većina ne može priuštiti, ili ih kupuju samo u specijalnim prilikama - uz pomoć kreditne kartice, odnosno na 12 do 36 beskamatnih rata.
1. Beluga kavijar
Ovo je najskuplja namirnica na svijetu jer kilogram Beluga kavijara
stoji oko 30 tisuća kuna. Visoka cijena opravdana je specifičnim okusom
riblje ikre iz Kaspijskog jezera, kao i malom broju jesetre na svjetskom
tržištu. Boja beluga kavijara varira od skuplje ljubičaste do
jeftinijih crnih nijansi slane ikre.
2. Šafran
Najskuplji začin na svijetu doseže cijenu
od 25 tisuća kuna po kilogramu jer za tu količinu treba skupiti 150
tisuća cvjetova te ručno odvojiti stigme u tučku. Šafran karakterizira
nježno gorkast okus, aroma pokošenog sijena te izrazita žuta boja, zbog
koje se često koristi kao industrijsko bojilo za hranu. Da, vjerojatno
ste kupili lažnjak...
3. Bijeli tartuf
Gomoljasta biljka iz porodice gljiva raste ispod zemlje na dubini od 10
do 30 centimetara zbog čega ju je teško naći bez pomoći trenirane
životinje istančanog njuha. Kilogram najkvalitetnijeg bijelog tartufa
(Tuber magnatum) prodaje se po cijeni od oko dvadesetak tisuća kuna za
kilogram, a karakterizira ga jaka aroma. Miris bi najbolje mogli opisati
kao kombinaciju bijelog luka i starog sira.
4. Jestivo ptičje gnijezdo
Kineska kulinarska tradicija bilježi mnoge rijetke i neobične namirnice,
dok je ptičje gnijezdo koje malene čiope svijaju uz pomoć vlastite
sline među najskupljim gastronomskim iskustvima uopće. Kilogram ovog
gnijezda stoji oko 15 tisuća kuna, a najčešće se od njega pripravlja
krepka juhica.
5. Kobe govedina
Kobe govedina odnosi se na meso crnog japanskog goveda iz porodice
Tajima koje se uzgaja po tajnim procedurama u okolici istoimenog
japanskog grada. Posebna procedura u uzgoju uključuje masiranje goveda
kako bi meso bilo što sočnije i mekše, pa ne čudi što kilogram istoga
doseže cijenu od oko 4000 kuna.
6. Gusja jetra
Za kilogram polukuhane gusje jetre treba izdvojiti 4000 kuna. Njena
nježna tekstura koja se topi u ustima najčešće se jede u obliku sirove
paštete, ili lagano prepržena na ulju. Zbog specifičnog i nasilnog
hranjenja guski kako bi dosegle odgovarajuću veličinu, njena je prodaja u
nekim dijelovima svijeta - zabranjena.
7. Fugu riba
Japanci su kulinarski
svijet zadužili i pripremom ribe napuhnjače po imenu fugu, koja sadrži
smrtonosni otrov za ljude, te je jestiva samo uz specijalnu pripremu.
Japanski kuhari prolaze poseban trening kako bi uspjeli ukloniti otrov,
pa se u restoranima
obroci s komadićima ove ribe prodaju po cijeni od petstotinjak kuna.
Kilogram ribe na specijaliziranim japanskim tržnicama, pak, stoji oko
1500 kuna.
Punkufer.hr
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Dugoočekivani film Dražen, koji donosi intimnu priču o životu legendarnog hrvatskog košarkaša Dražena Petrovića, već je u prvom vikendu pogledalo 23.071 gledatelja diljem Hrvatske. Ujedno, prema utršku (box office) objavljenom na stranici boxoffice.hr, Dražen je ostvario najuspješnije kino otvaranje za hrvatski film u posljednjih 10 godina.
-
U Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, u razdoblju od 13. studenog do 28. studenog 2024. godine, provodit će se tečaj studijske fotografije. Mjesto održavanja tečaja bit će Centar za kreativne industrije u Zadru (na adresi Put Murvice 3a, 23 000 Zadar).
-
Katastrofalne bujične poplave u Španjolskoj, koje su odnijele najmanje 217 ljudskih života, izazvao je destruktivan meteorološki fenomen pri kojem se sudaraju hladan i topao zrak stvarajući snažne kišne oblake, obrazac koji postaje sve češći zbog klimatskih promjena.
-
Prvi GO! Festival održat će se 9. i 10. studenoga 2024. na području Obrovca i Gračaca, a donosi bogat program aktivnosti koji spaja prirodu, kulturu i gastronomiju podvelebitskog kraja. Festival je osmišljen s ciljem privlačenja šire publike, posebice obitelji s djecom i prijatelja, kako bi zajedno uživali u netaknutoj prirodi, povijesnim znamenitostima i tradicionalnim jelima ovoga kraja.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.