4 ulja u službi zdravlja: Ona će ojačati srce, imunitet i zube
Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravlje srca i imaju antikancerogena djelovanja, tvrde nutricionisti. Najbolja su ona ulja s niskim razinama zasićenih masti i visokim razinama polinezasićenih masti, piše Women's Health.
Sezamovo ulje
Ovo je ulje saveznik u borbi s dijabetesom i karijesom na zubima. Sezamovo ulje obiluje antioksidansima i lignanima koji kontroliraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu "lošeg" kolesterola.
Može se koristiti u pripremi jela, a najbolje ga je koristiti u kuhanju na umjerenoj vatri koja ne prelazi više od 180 Celzijevih stupnjeva. Visoke temperature uništavaju sve dobrobiti ulja. Obično se koristi u salatnim preljevima, marinadama i u kombinacijama s ribom i piletinom.
Ulje avokada
I dok je sezamovo ulje odlična pomoć kod opeklina od sunca, ulje avokada smiruje upale i pospješuje regeneraciju kože. Ono je bogato beta karotenom, lecitinom i vitaminom E što ga čini dobrom bazom za pripremu raznih preparata za regeneraciju kože, osobito ožiljaka.
Ulje avokada obiluje mononezasićenim masnoćama koje čuvaju zdravlje srca, poništavaju djelovanje slobodnih radikala i djeluje poput analgetika. Ulje sadrži i lutein koji pomaže dobar vid i štiti oči od oštećenja. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima.
Orahovo ulje
Ovo je ulje slično kao i riblja ulja odličan izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti i stresa. Orahovo ulje obiluje alfa-linolenskom kiselinom koja blokira masne stanice i pomaže u regulaciji imunološkog i živčanog sustava.
Iako se koristi za kuhanje, treba izbjegavati njegovo pretjerano zagrijavanje. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak tjestenini, salatama i povrću. Slično kao i sezamovo, preporučuje ga se pohraniti u hladnjaku jer se lako kvari.
Kokosovo ulje
Ovo ulje obiluje antioksidansima koji čine čuda za organizam i kožu stoga ne čudi što se kokosovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji. Ono tijelo opskrbljuje laurinskom kiselinom koja ima antimikrobna svojstva.
Istraživanja su potvrdila da pomaže u regulaciji kolesterola, popravlja probavu i smanjuje masne naslage na trbuhu. Najbolje je koristiti hladno kao dodatak jelima ili uzimati dvije žličice na dan.
Vezane vijesti
-
-
Ljudi koji rjeđe peru zube imaju čak 70 posto više mogućnosti za razvoj srčane bolesti od onih koji zube peru dva puta dnevno
-
Nema boljeg načina za iskoristiti sve zdrave sastojke iz voća i povrća, nego pripremanje svježeg smoothieja.
-
Izdvojeno
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o prekidu elektroopskrbe za sljedeće gradove i mjesta u županiji
-
Organizacijom međunarodne konferencije Odjel za arheologiju nastavlja tradiciju koja je započela još od Šime Batovića, koji je nevjerojatnu prapovijesnu baštinu Zadarske županije predstavio međunarodnoj zajednici 50-ih godina prošlog stoljeća.
-
Zadarska publika imat će mogućnost pogledati na velikom platnu monodramu „Vanya“, hit predstavu londonskog West Enda s Andrewom Scottom u glavnoj ulozi!
-
Gradska knjižnica Biograd na moru organizira gostovanje Kristine Stanić i promociju knjige Samo je mama koja je dobro dobra mama
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.