Kultura

Izložba "U svjetlu Moneta" u muzeju Belvedere u Beču

Izložba

Izložba "U svjetlu Moneta - austrijski umjetnici i djelo velikog impresionista" otvara se večeras u galeriji Donji Belvedere u Beču, a obuhvaća sedamdesetak umjetničkih djela velikoga francuskog impresionista Claudea Moneta i austrijskih umjetnika kojima je bio izvor inspiracije.

 

"Claude Monet bio je izniman slikar koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obilježio jednu epohu.

Za života je bio slikarska legenda, utjecao je na mnoge umjetnike diljem svijeta i bio im uzor i izvor inspiracije", rekla je u četvrtak na konferenciji za novinare ravnateljica muzeja Belvedere u Beču Agnes Husslein-Arco.

"Izložbom želimo prikazati Monetov utjecaj na austrijske slikare kojima je bio uzor, a koji su ipak u svojim radovima njegovali posebnost i razvili vlastiti slikarski stil, poput Gustava Klimta, Herberta Boeckla, Heinricha Kuehna, Carla Molla, Emila Jackoba Schindlera i Maxa Weilera. Njihova su djela na izložbi postavljena pokraj Monetovih platna ili nasuprot njih", istaknula je.

"Od 75 eksponata - ulja na platnu i fotografija - tridesetak je Monetovih djela različitih formata, a 45 su djela austrijskih slikara", rekao je kustos izložbe Stephan Koja.

Među ostalim, izložena su djela Aleja Monetovog vrta u Givernyu iz 1902., Monetovi "Lopoči", zatim "Polje makova kod Givernya", serija od pet ulja na platnu londonskog mosta Waterloo u suncu i magli.

"U njegovim djelima isijava boja u svjetlu i svjetlo u boji", ocijenio je kustos Koja.

Claude Monet (1840.-1926.) bio je uz Eduarda Maneta glavni predstavnik francuskog impresionizma. Od privatno organizirane izložbe godine 1874. u atelijeru fotografa Nadara u Parizu, gdje je bilo izloženo i Monetovo poznato djelo "Impression, soleil levant" po kojemu su tu skupinu slikara pariški likovni kritičari podrugljivo nazvali impresionstima - počinje njihova uzlazna putanja.

 

Krug slikara oko Moneta, Maneta, Degasa i Pissaroa suprostavio se akademskom slikanju, otvorio vrata svojih atelijera te počeo slikati u prirodi, na trgovima, u kazalištu, prikazujući realni život i doživljaj trenutka.

Svojim radom označili su početak klasične moderne.

Izložba "U svjetlu Moneta" u galeriji Donji Belvedere u Beču otvorena je do 8. veljače 2015.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.