Lifestyle

Želite se pomladiti? Amarant je rješenje za vas!

Želite se pomladiti? Amarant je rješenje za vas!

Drevni amarant, koja izgledom podsjeća na proso, poznat negdje i kao štir, jedna je od najstarijih žitarica. Tisućama godina bio je među najvažnijim namirnicama u obredima Inka i Asteka koji su ga nazivali hranom za bogove.

 


Da se radi o namirnici nevjerojatnih hranjivih vrijednosti, u prilog govori i njegovo ime latinsko ime (Amaranthus spp.) koje znači besmrtan.

Zato ako ga još niste uvrstili na svoj meni, nemojte oklijevati jer su mu nutritivne vrijednosti velike.

Amarant je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je iznimno dobar izvor željeza.

Ne sadržava gluten, a u sebi ima aminokiseline. Za razliku od svih ostalih žitarica, amarant je bogat esencijalnim masnim kiselinama - linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog ovih karakteristika, izuzetno je popularan kod sportaša koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju mišićne mase.

Mnoga su istraživanja pokazala da redovita konzumacija amaranta smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, redovita konzumacija pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje. Amarant pomaže kod anemije i pothranjenosti, jača koštani sustav i imunitet, poboljšava probavu...

Sve one koji brinu o liniji oduševit će i to da amarant pruža osjećaj sitosti a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća.


O ovoj zanimljivoj žitarici trebale bi razmisliti i buduće mame! Naime zbog obilja folne kiseline, potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.

Kako se priprema?
Kulinarska primjena amaranta vrlo je raznolika. Odlično se kombinira s drugim žitaricama ili povrćem, ali možete ga pripremiti i kao kašu.

Kuha se u vodi u omjeru 1:3. Brašno od amaranta možete koristiti za izradu kolača ili kruha. Zrna možete ispeći na vrućoj tavi poput kokica ili napraviti ukusne popečke. Neki ga koriste i za salate ili deserte.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.