Želite se pomladiti? Amarant je rješenje za vas!
Drevni amarant, koja izgledom podsjeća na proso, poznat negdje i kao štir, jedna je od najstarijih žitarica. Tisućama godina bio je među najvažnijim namirnicama u obredima Inka i Asteka koji su ga nazivali hranom za bogove.
Da se radi o namirnici nevjerojatnih hranjivih vrijednosti, u prilog govori i njegovo ime latinsko ime (Amaranthus spp.) koje znači besmrtan.
Zato ako ga još niste uvrstili na svoj meni, nemojte oklijevati jer su mu nutritivne vrijednosti velike.
Amarant je odličan izvor proteina,
sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više
vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i
C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je iznimno dobar izvor
željeza.
Ne sadržava gluten, a u sebi ima aminokiseline. Za razliku od svih
ostalih žitarica, amarant je bogat esencijalnim masnim kiselinama -
linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog
ovih karakteristika, izuzetno je popularan kod sportaša koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju mišićne mase.
Mnoga su istraživanja pokazala da redovita konzumacija amaranta smanjuje
loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim
toga, redovita konzumacija pomlađuje organizam jer štiti tkiva od
molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje. Amarant pomaže kod
anemije i pothranjenosti, jača koštani sustav i imunitet, poboljšava
probavu...
Sve one koji brinu o liniji oduševit će i to da amarant pruža osjećaj
sitosti a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija,
ugljikohidrata ili masnoća.
O ovoj zanimljivoj žitarici trebale bi razmisliti i buduće mame! Naime
zbog obilja folne kiseline, potiče zdravlje reproduktivnog sustava,
štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi
kod novorođenčadi za čak 75 posto.
Kako se priprema?
Kulinarska primjena amaranta vrlo je raznolika. Odlično se kombinira s
drugim žitaricama ili povrćem, ali možete ga pripremiti i kao kašu.
Kuha se u vodi u omjeru 1:3. Brašno od amaranta možete koristiti za izradu kolača ili kruha. Zrna možete ispeći na vrućoj tavi poput kokica ili napraviti ukusne popečke. Neki ga koriste i za salate ili deserte.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Kurzel je dovoljno vješt redatelj koji zna istaknuti bitne segmente priče stoga i sam film obiluje s prizorima kakvi se teško zaboravljaju.
-
U subotu, 18. siječnja 2025. počinje program obilježavanja 32. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica’93.
-
Pazusi su vlažan i topao dom za mnoge bakterije koje uzrokuju neugodne mirise. Međutim, također smo vidjeli pojavu takozvanih dezodoransa za “cijelo tijelo” – unatoč činjenici da na mnogim mjestima na tijelu znoj vjerojatno neće dovesti do neugodnog mirisa.
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.