Želite se pomladiti? Amarant je rješenje za vas!
Drevni amarant, koja izgledom podsjeća na proso, poznat negdje i kao štir, jedna je od najstarijih žitarica. Tisućama godina bio je među najvažnijim namirnicama u obredima Inka i Asteka koji su ga nazivali hranom za bogove.
Da se radi o namirnici nevjerojatnih hranjivih vrijednosti, u prilog govori i njegovo ime latinsko ime (Amaranthus spp.) koje znači besmrtan.
Zato ako ga još niste uvrstili na svoj meni, nemojte oklijevati jer su mu nutritivne vrijednosti velike.
Amarant je odličan izvor proteina,
sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više
vlakana od pšenice, obiluje brojnim mineralima i vitaminima A, B6, K i
C, folnom kiselinom i riboflavinom, a lišće je iznimno dobar izvor
željeza.
Ne sadržava gluten, a u sebi ima aminokiseline. Za razliku od svih
ostalih žitarica, amarant je bogat esencijalnim masnim kiselinama -
linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog
ovih karakteristika, izuzetno je popularan kod sportaša koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju mišićne mase.
Mnoga su istraživanja pokazala da redovita konzumacija amaranta smanjuje
loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim
toga, redovita konzumacija pomlađuje organizam jer štiti tkiva od
molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje. Amarant pomaže kod
anemije i pothranjenosti, jača koštani sustav i imunitet, poboljšava
probavu...
Sve one koji brinu o liniji oduševit će i to da amarant pruža osjećaj
sitosti a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija,
ugljikohidrata ili masnoća.
O ovoj zanimljivoj žitarici trebale bi razmisliti i buduće mame! Naime
zbog obilja folne kiseline, potiče zdravlje reproduktivnog sustava,
štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi
kod novorođenčadi za čak 75 posto.
Kako se priprema?
Kulinarska primjena amaranta vrlo je raznolika. Odlično se kombinira s
drugim žitaricama ili povrćem, ali možete ga pripremiti i kao kašu.
Kuha se u vodi u omjeru 1:3. Brašno od amaranta možete koristiti za izradu kolača ili kruha. Zrna možete ispeći na vrućoj tavi poput kokica ili napraviti ukusne popečke. Neki ga koriste i za salate ili deserte.
Vezane vijesti
Izdvojeno
-
Istezanje svako jutro može poboljšati fleksibilnost i opskrbiti vas energijom za dan koji je pred vama. Većina ljudi ima potrebu protegnuti se nakon buđenja kako bi ublažili ukočenost zglobova i poboljšali cirkulaciju.
-
Gostujući kod Mile Moralić u Točki na tjedan, predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin otkrila je što najviše zamjera aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću
-
Širom Izraela u nedjelju su se oglasile sirene nakon čega je uslijedilo više raketnih napada iz smjera Libanona u kojima je ranjeno više ljudi, objavila je izraelska vojska.
-
Hrvatska još uvijek previše energenata uvozi te i dalje prevladavaju fosilni izvori, no ima sve uvjete za dobru zelenu tranziciju u kojoj će prevladavati energija iz obnovljivih izvora, naglasci su s konferencije Energetski sektor - prilike i izazovi.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.