Ova hrana je zdravija nego što mislite
Mnogi od nas, kad pomisle na nešto što vole jesti, već po navici to poistovjećuju sa nezdravom hranom. No možda ćete se iznenaditi kad saznate da ono što nam se često zna naći na tanjuru ili u šalici, uopće nije toliko loše za nas.
Jaja
Smatraju se lošima jer:
Žumanjci su izvor kolesterola, a s obzirom na to da nam se talog u
arterijama najčešće sastoji od kolesterola, te dvije činjenice je
prilično lako povezati. No, ne postoji znanstveno istraživanje koje
zapravo povezuje veću šansu za srčani napad i jaja.
Dobra su jer:
Veliki broj znanstvenih radova potvrdio je kako kolesterol u prehrani
ima vrlo malo utjecaja na razinu kolesterola u krvi. Hrana koja sadrži
velike količine zasićenih i onih vrsta nezasićenih masti koje nastaju
kod industrijske prerade namirnica je zapravo pravi krivac za povećani
kolesterol u krvi.
Prema najnovijim informacijama, možete bez grižnje savjesti pojesti oko
sedam jaja tjedno. Jaja su bogata fosforom i vitaminom D.
Kava
Smatra se lošom jer:
Mnogi misle kako kava nije zdravo piće, možda zbog pušača. Kava je
slučajno dobila negativnu reputaciju jer se smatra lošom navikom.
Naravno, problem nije u kavi, već u šećeru i vrhnju koje u nju
stavljamo. Također, ljudi koji imaju probleme s krvnim tlakom trebali bi
je izbjegavati zbog toga što pojačava rad srca i diže krvni tlak.
Dobra je jer:
Čak ni šest šalica dnevno ne povećava rizik od uobičajenih uzroka smrti.
Znanstvenici preporučuju da se svi oni koji su se odrekli kave u ime
zdravog života, radije koncentriraju na to da prestanu pušiti, da
povećaju fizičku aktivnost ili da jedu više cjelovitih žitarica.
Vino
Smatra se lošim jer:
Previše crnog vina diže krvni tlak, te povećava šansu određenih vrsta
raka, a antioksidant koji je u njemu nema pozitivne učinke na nijedan od
smrtonosnih problema kao što su tumori ili srčane bolesti.
Dobro je jer:
Veći broj istraživanja je povezao pozitivan učinak tamne čokolade,
bobica i crnog vina sa smanjenjem upala, pa je to ipak neki oblik
zaštite srca.
Avokado
Smatra se lošim jer:
Avokado ima 21 grama masnoće, pa ga mnogi stručnjaci za mršavljenje mrze
jer ga je lako usporediti s hamburgerom (20 grama masnoće) ili
sladoledom (17 grama masnoće). Naravno, postoji jedna ključna razlika -
masnoća u avokadu je monozasićena.
Dobar je jer:
Nedavno obavljeno istraživanje ukazuje kako jedan avokado dnevno u
sklopu normalne prehrane može smanjiti loš kolesterol (LDL). Štoviše,
samo pola avokada za ručak smanjit će vam osjećaj gladi na tri do četiri
sata.
Kikiriki
Smatra se lošim jer:
Kikiriki je bogat masnoćom, no još uvijek je bolji od prerađenih
grickalica poput pereca. Nije loše zamijeniti prerađene ugljikohidrate
(poput šećera i žitarica) s nezasićenim mastima ili proteinima poput
kikirikija.
Dobri su jer:
Postoji dobra šansa da je kikiriki dobar za srce. Neka istraživanja
ukazuju kako osobe koje jedu kikiriki više od dva puta tjedno imaju
manju šansu oboljenja od srčanih bolesti.
Vezane vijesti
-
Kada nam se dogodi da smo zaboravili četku za rumenilo ili kosu, idealno ju je posuditi od prijateljice kao spas u zadnji čas, ali to može imati i negativne zdravstvene posljedice.
-
-
-
Piletina obiluje proteinima pa će te brzo zasititi i dati ti puno energije • Slatko crveno grožđe ima sastojak koji sprječava nastanak masnih stanica
Izdvojeno
-
Kako doznaje Jutarnji list, s nalazima za pretres došli su na adresu ministra zdravstva Vilija Beroša.
-
U subotu 16. studenog za vas u Kino Zoni dvostruki program uz jedan od najhvaljenijih filmova godine – ''Konklavu'' idemo iza kulisa najvećeg i najmoćnijeg crkvenog tabora na svijetu – Vatikana, a zatim i u Koloseum u kojem vas očekuje nastavak svima znanog epskog spektakla Ridleya Scotta - ''Gladijator II''!
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Do nedjelje na kopnu sve više sunčanih razdoblja, osobito za vikend. Pritom je i dalje moguća magla i mraza, ali će danju biti toplije nego prošlih dana.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.