Lifestyle

Održavanje redovitog rasporeda

Otkrivamo sve tajne kvalitetnog sna

Otkrivamo sve tajne kvalitetnog sna

Kada je u pitanju postizanje kvalitetnog odmora, ovo su 3 stvari koje možda nisi znala.

 
1. Nemoj prespavati
 
Nakon napornog radnog tjedna, vjerujemo kako jedva čekaš vikend, kako bi se dobro naspavala, točnije više nego inače. No, kako upozorava stručnjakinja Wendy Troxel, to ne mora nužno dovesti do sakupljanja potrebne energije, već to može imati suprotni učinak. "Kada previše spavamo, osjećamo nešto što se naziva inercija sna, a kad se to dogodi, često se osjećamo umorni i kao da smo nešto pili." Povratak u krevet, nakon što si se već probudila, čak i vikendom, može dovesti do letargičnog dana.
 
2. Poslu nije mjesto u krevetu
 
Kako često savjetuju stručnjaci: krevet je mjesto za seks i spavanje. Svemu ostalome nije mjesto u spavaćoj sobi. Posebno ne tehnologiji, jer je više puta dokazano kako umjetno svjetlo prije spavanja, odgađa prirodni ciklus spavanja. Dobar san kvari i gledanje televizije i odrađivanje posla, neposredno prije odlaska u krevet.

3. Vrijeme buđenja
 
Održavanje redovitog rasporeda spavanja tijekom cijelog tjedna, ključ je za postizanje zdravog ciklusa spavanja. To podrazumijeva i ustajanje u dosljedno vrijeme svaki dan, čak i vikendom. Vrijeme kada se budiš ujutro, važnije je od vremena kada ideš u krevet, jer ono pomaže da postaviš svoj biološki sat.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.