Lifestyle

Brzi popravci ne funkcioniraju

17 činjenica o mršavljenju koje bismo svi trebali znati!

17 činjenica o mršavljenju koje bismo svi trebali znati!

Ponekad jesti više može pomoći pri gubitku težine.

1. Postoje neki dijelovi tijela koje možete mijenjati, a ostale morate naučiti voljeti.

U određenoj mjeri, težina je nešto što možete promijeniti ukoliko promijenite svoje prehrambene navike i počnete vježbati. Ali, morate se pomiriti s vašom visinom i građom tijela.

2. Brzi popravci ne funkcioniraju.

To vrijedi i za proteinske pločice koju često koristite kao zamjenu za obrok, detoksikacijske sokove, shake i svaki drugi oblik dijete koji promoviraju slavne ličnosti. Ove opcije mogu vam pomoći da se osjećate sitim kratkoročno, ali vam neće pomoći kod značajnog gubitka tjelesne težine i potkožnog masnog tkiva.

Jednostavno ne možete to učiniti u tjedan ili deset dana, bez obzira na to koliko ste smanjili količinu hrane koju unosite i povećali tjelovježbu. I zbog preskakanja etapa kod mršavljenja gdje se najčešće prakticiraju iznimno nisko kalorijske dijete, velika je vjerojatnost da nećete postići željene rezultate već će vam se pojaviti glad i prejedanje, zbog čega ćete povratiti sve izgubljene kilograme.

A vrlo vjerojatno i više nego ste imali! Ukoliko vam je stvarno potreban brz rezultat i želite izgledati mršavije, radije uložite u dobar sprej za samotamnjenje te odjeću koja će vam dobro pristajati uz vašu građu.

3. Dijeta koja funkcionira za vašu prijateljicu ne mora nužno biti učinkovita za vas.

Nisko kalorijska dijeta vašeg prijatelja može vas ostaviti gladnim, dok visoko proteinska dijeta vašeg poznanika može sadržavati više kalorija nego što je vama potrebno. Svatko ima različitu potrebu temeljenu na metabolizmu i razini aktivnosti - i svako tijelo reagira drugačije na određenu dijetu.

4. Ne morate odustati od ugljikohidrata kako biste izgubili na težini.

Ako volite svježe voće, kruh i tjesteninu, dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata neće dobro utjecati na vas - pogotovo ako ste ekstra aktivni, jer trebate ugljikohidrate za “gorivo”. Umjesto izbjegavanja cijele grupe hrane, odaberite prave ugljikohidrate - cjelovite žitarice, koje sadrže vlakno i čine vas sitim. 25% vašeg tanjura neka budu ugljikohidrati, a ostatak od 75% ispunite s povrćem i proteinima.

5. Spavanje je tajna mršavljenja lijenih cura.

Sedam sati sna svake noći, ne samo da vam ostavlja manje vremena za hranu, već vam pomaže pri upravljanju apetitom sljedeći dan. Samo jedna neprospavana noć ili ekstra rano buđenje može odmah poremetiti vaše hormone na način da vaš organizam traži visoko-kaloričnu hranu, koju mu naravno vi priuštite. Štoviše, nedostatak sna povezan je s lošom koncentracijom - nećete postići učinkovitost iz treninga koji obavite, osjećat ćete se iscrpljeno.

6. U redu je da nekad osjećate glad.

Neke žene se stvarno boje gladi, pa u tom slučaju često jedu da je spriječe. No, istina je, jesti prije nego što ste gladni može vas dovesti do previsokog unosa kalorija. Pokušajte se osjećati gladnim pola sata prije svakog obroka. To može vam pomoći proizvesti održivi deficit energije, bez da se osjećate u potpunosti slabo.

7. Gluten vjerojatno nije posljedica vašeg debljanja.

Niti su šećeri ili genetski modificirane namirnice. Za većinu ljudi, pravi problem je količina hrane koju unose, a baš je trend da se ta namirnica izbjegava. No, izbjegavanje određenog sastojka vjerojatno neće utjecati na vašu težinu. Ako doista želite izgubiti na težini, postoji nešto drugo što bi trebali izbjegavati: prejedanje.

8. Teško je izgubiti na težini bez promjene prehrane.

Bez obzira koliko sati ćete provesti u teretani, unijeti ćete kalorije mnogo brže nego ih možete potrošiti.

9. Ponekad jesti više može pomoći pri gubitku težine.

Povećanje unosa količine hrane kao što je povrće može vas učiniti sitim bez prevelikog unosa kalorija, što ostavlja manje prostora za “junk” hranu i smanjuje rizik od prejedanja izazvanog glađu.

10. Konzumiranje manje kalorične hrane neće smanjiti vaše potkožno masno tkivo.

Istina je da masti sadrže više kalorija od ugljikohidrata i proteina, gristi za ugriz - a svi znaju da pretjerivanja pri unosu kalorija mogu dovesti do debljanja. Krivac nije mast u maslinovom ulju ili avokadu. Pravi krivac nalazi se u masnoj pizzi, prženoj slanini cheeseburgera, i prženim krumpirićima.

11. Vaš štitnjača vas ne čini debljim.

Vaša težina je slika onog što konzumirate i količina tjelovježbe koju prakticirate. Što više vremena provodite u poricanju, tim veće će biti nezadovoljstvo vašim izgledom. Naglo povećanje tjelesne težine bez prethodnih velikih promjena u načinu ishrane ili trening rutini, a bez konzumiranja bilo kakvih novih lijekova, može biti znak za zdravstveni problem.

12. Ako pijete puno tekućine, nemojte ništa mijenjati, ali vaš unos alkohola može vam štetiti pri gubitku težine.

Samo zato što na boci vina nisu prikazane prehrambene vrijednosti ne znači da se te kalorije ne računaju – one se zbrajaju; to je razlog zašto skraćivanje zadnjih par izlazaka može dovesti do smanjenja tjelesne težine.

13. Povećanje intenziteta treninga može pomoći pri gubitku tjelesne težine bez provođenja više vremena u teretani.

Umjesto toga, možete povećati broj sagorjelih kalorija u istom periodu povećanjem intenziteta određene vježbe: izvodite vježbe brže, dodajte nagib, povećajte opterećenje držeći utege, stojite na nestabilnoj površini kako biste poradili na ravnoteži.

14. Kardio vježbe visokog intenziteta idealne su za mršavljenje.

Još bolje su kardio vježbe koje uključuju utege: pilates ili joga neće dovesti do sagorijevanja kalorija kao hardcore.

15. Ne morate plaćati mjesečnu članarinu u teretani da biste izgubili na težini.

Opremu koja vam je potrebna možete kupiti po niskim cijenama online ili u specijaliziranim trgovinama, a s njom možete odraditi trening bilo gdje.

16. Izvođenje istih vježbi iz dana u dan može izazvati veće samopouzdanje, ali to neće nužno pozitivno utjecati na vašu težinu.

Ključ mršavljenja krije se u izvođenju različitih tjelovježbi. Iz razloga što svaki put stavljate vlastito tijelo na izazov - što znači da se sagorijeva više kalorija u procesu. Dakle, treninzi se moraju što više razlikovati, kako biste vidjeli veći napredak u kraćem vremenskom periodu.

17. Možete biti zdravi, na (gotovo) bilo kojoj težini.

Dakle, nemojte stalno pričati o brojevima. Bitno je da se dobro osjećate neovisno o vašoj kilaži. U tom slučaju nisu vam potrebne usporedbe s ljestvicom o idealnoj kilaži.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.