Lifestyle

Napravi ih sama: Prirodna sredstva za čišćenje za svaki kutak tvog doma

Napravi ih sama: Prirodna sredstva za čišćenje za svaki kutak tvog doma

Donosimo nekoliko učinkovitih prirodnih alternativa za sredstva za čišćenje.

1. Grejp za kadu  

Uvijek možeš iskoristiti sodu bikarbonu i ocat, no mi preferiramo kombinaciju grejpa i soli, za što svježiji miris tvoje kupaonice. Pomiješaj sastojke, pretoči ih u običnu bocu za sprej i čišćenje može početi.  

2. Soda i ocat za sve    Ako ti je potrebno univezalno prirodno sredstvo za čišćenje svih površina u svom domu, potrebni su ti sljedeći sastojci: soda za pranje, boraks, ocat i eterično ulje.

Pomiješaj žličicu sode, 2 žličice boraksa, 2 žlice bijelog octa, 2 i pol šalice vode, 5 kapi ulja od lavande i 7 kapi ulja od limuna u bočicu za sprej te dobro promiješaj. Dodaj 1/4 šalice tekućeg sapuna i ponovno protresi. Zajedno, ovi sastojci djeluju kao prirodni dezinficijens.  

3. Maslinovo ulje za drvo  

Ako želiš očistiti drvene površine u svom domu, pomiješaj 1/4 šalice maslinovog ulja s nekoliko kapi jabučnog octa. Umoči krpu u smjesu, a zatim njome prođi sve drvene površine u stanu. Ocat čisti prljavštinu, a maslinovo ulje osigurava da drvo ne bude previše suho.

4. Sok od limuna za stakla  

Pomiješaj 1 žlicu octa s litrom vode. Zatim dodaj malo soka od limuna, za svježiji miris. Smjesu ulij u bočicu za sprej.  

5. Soda, ocat i eterična ulja za wc-školjku  

Posipaj pola šalice sode bikarbone u wc-školjku, a zatim dodaj 10 kapi eteričnog ulja čajnog drveta te malo poprskaj bijelog octa preko. Ostavi tako nekoliko minuta.

  6. Kukuruzni škrob za mrlje  

Pomiješaj jednaku količinu kukuruznog škroba i vode da se formira tijesto, zatim stavi pastu na mrlju te pusti preko noći da ona djeluje. Ujutro prebriši suhom krpom. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.