Lifestyle

Djeca i roditelji

Mislite li da djeca trebaju biti sterilna?

Mislite li da djeca trebaju biti sterilna?

Sterilni uvjeti, život pod staklenim zvonom, svakodnevno kupanje i sustavno pranje ruku... sve su to odlike modernog roditeljstva, posebno mama koje zaluđeno brinu da njihova beba uvijek bude mirišljava i čista. Da slučajno ne bi pokupila nijednu jedinu bakteriju.

Znanstvenici lude na takve mame jer bakterije imaju i mnogo toga pozitivnog u sebi, a čista i mirišljava koža ostaje bez zaštite koja je bebi mnogo potrebnija od mirisa. Posebno ako govorimo o novorođenčadi.

 

Stručnjaci s područja znanosti i medicine sve se češće pitaju otkud modernim roditeljima ta panika da im dijete uvijek mora biti čisto i sterilno. Jesu li tome kumovale sve one reklame za dječje proizvode gdje se bebe uvijek kupaju u gomili pjene, gdje se reklamiraju razni antibakterijski proizvodi, gdje je bebina guza zaštićena tim i tim slojem? Zar doista postoji toliki broj roditelja koji će radije vjerovati reklamama s televizije nego stručnjacima koji će uvijek istaknuti da je čistoća pola zdravlja, a nečistoća ona njena druga polovica. Ne mislimo pritom naravno da se bebe sada ne bi smjele ni prematati, niti da ćete im dati dudu koja je upala u prašinu, no zar zaista mislite da su se bebe toliko zaprljale da baš svaki dan trebaju novu turu super mirišljave kupke s trljačicom i pranjem kose? O pranju kose već smo pisali pa su i tamo komentari pokazali na koju stranu moderne mame važu, stoga ćemo se ovog puta posvetiti kupanju i nježnoj dječjoj koži.

Ako na šamponu piše da je antibakterijski, odnosno ako piše da je blag za dječju kožu, a svejedno ima intenzivan miris, vjerujete li tom marketinškom natpisu?

Želite da vaš mali puzavac uvijek kroči sterilnim podom, vjerujete li da ste ga oprali najboljim mogućim sredstvom? Do kolica je došetao pas, a vi ste u panici odjurili da bebu slučajno ne dodirne životinja?
Vaš vrtićarac je jedva dočekao da izađe van razbacivati ovo divno jesensko lišće te ste ga jedva odgovorili od te prljave i vjerojatno zapišane radosti?

Ne, tako svom djetetu niste pružili zdravlje, samo ste mu dali mogućnost da postane manje otporan na one dobre i loše mikro bakterije koje su zapravo vrlo pozitivna stvar. Pogotovo za novorođenčad koja jednostavno mora doći u doticaj s mikrobima kako bi se njihov mali organizam naučio na svijet koji ga okružuje te kako kasnije ne bi imalo poteškoća.

Stručnjaci stoga preporučuju da se bebe nikako ne kupaju svaki dan. zapravo jasno i glasno kažu da maoj beba koja se ne znoji, nije potrebno više od jednog kupanja tjedno, osim guze i genitalnih područja koje je preporučljivo oprati čistom vodom prilikom prematanja.

I samo kupanje treba ograničiti na čistu običnu vodu, eventualno uz dodatak nekoliko kapi dječjeg ili maslinovog ulja. Kupanje s pjenom i za bebinu kožu agresivnim šamponima s kože će se isprati njen zaštitni sloj te će tako mnogo lakše doći do isušivanja te pojave iritacije i dermatitisa.

Moderne će majke sada vjerojatno reći da bebina koža neće biti isušena ukoliko će se nakon svakog kupanja dobro namazati raznim uljima i losionima, no stručnjaci će i na to odgovoriti - zašto bebu mazati nečim neprirodnim kada je njegova nježna koža predodređena da se sama zaštiti svojim zaštitnim slojem?

Samim time i šamponi i sapuni s kojima kupate djecu i perete im ruke ne moraju nužno biti antibakterijski i antialergijski koji će uz prljavštinu isprati zajedno s florom koja je potrebna dječjoj koži, pa su zato i obični sapuni sasvim dobri.

Veliku famu roditelji rade i oko suživota djece i životinja smatrajući da su životinje leglo zaraze, bakterija i prljavštine, a to je tek velika greška! Suživot s kućnim ljubimcima djeci će donijeti višestruke koristi, od vidljivog emocionalnog zadovoljstva do zaštite od raznih alergija.

Upravo zato ni podovi po kojim se djeca igraju ne bi smjeli biti sterilni. zapravo, da bi uopće dobili sterilan pod morali biste ga tretirati agresivnim sredstvima koja su izuzetno otrovna ukoliko dođe do djetetovih usta, a i kože pa je stoga znatno bolje djetetu omogućiti igru na podu opranom blažim, prirodnijim sredstvima.

Dječja sluznica je puno osjetljivija od sluznice nas velikih pa stoga donosimo još jedan hvale vrijedan savjet - za one koji će ga slušati naravno - a tiče se šmrkavih dječjih nosića. Kada nosić procuri u samom tom sekretu se razvijaju i antivirusna tijela koja će štiti dječje zdravlje i podizati mu imunitet te ukoliko se sekret prečesto izvlači iz nosića (stalnom upotrebom pumpica) s njime ćete djetetu onemogućiti proizvodnju antitijela, a nosić realno neće prije prestati curiti. Čak što više! Prerevnim izvlačenjem sekret će se razvijati još brže. Dakle, umjereno! U svemu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.