Lifestyle

Zdravi i fit

Procjeni svoju tjelesnu težinu i sastav tijela ovim metodama

Procjeni svoju tjelesnu težinu i sastav tijela ovim metodama

Tjelovježbom i dijetom, osim što se želimo riješiti viška kilograma, zapravo želimo mijenjati sastav, građu našeg tijela.

 

O tome trebate voditi računa jer kada želite mršavjeti, vi u stvari želite mršavjeti na račun potkožnog masnog tkiva, dok je primjerice mišićnu masu poželjno očuvati ili povećati. Upravo zato, mršavljenje nije samo gubitak kilograma, već i promjena građe tijela- mijenja se omjer masnog tkiva u odnosu na mišićnu masu.

Tjelesna masa izražena u kilogramima nije uvijek dobar pokazatelj tjelesne građe, odnosno ne može pokazati koliko kilograma zapravo trebate izgubiti, ili dobiti. Osim vage, postoje i druge mjere i metode procjene tjelesne građe koje vam mogu dati bolji uvid u pravo stanje stvari i prema kojima možete pratiti ima li vaš trening i vaša dijeta učinka, ne samo na mršavljenje, već i na promjene u sastavu tjelesne građe, a ovdje ćemo navesti neke koje se najviše koriste te su uglavnom pristupačne široj populaciji.
 
Indeks tjelesne mase (BMI)


Indeks tjelesne mase služi kao pokazatelj debljine s obzirom na odnos između visine i težine tijela. Na internetu postoje mnogi kalkulatori kojima možete izračunati svoj indeks, a dobiveni rezultat može vam pokazati jeste li pothranjeni, idealne težine, prekomjerne težine ili pretili. Ako uopće ne vježbate, BMI vrijednost može okvirno biti dobar pokazatelj je li potrebno da mijenjate svoju tjelesnu kilažu. Međutim, ako se bavite nekom vrstom tjelovježbe, onda indeks tjelesne mase može biti pogrešna vrijednost, te ne može poslužiti za praćenje napretka, budući da se ne njime ne može utvrditi sastav tijela.

Bioelektrična impedancija

Ova vrsta mjerenja određuje sastav tijela pomoću elektroda koje šalju električni signal u tijelo, a postala je prilično komercijalna otkada se takve elektrode nalaze na vagama koje imaju mnogi fitness centri. Mjerenje će pokazati točan sastav tijela (udio masnog tkiva, mišića, koštane mase), ali takvo mjerenje može biti prilično neprecizno s obzirom na hidraciju tijela, budući da se princip mjerenja oslanja na provodljivost električnih signala. Ako ovom metodom pratite svoj napredak, mjerenje je najbolje napraviti uvijek u istim uvjetima; primjerice, odaberite jedan ili dva dana mjesečno kada ujutro, natašte, radite mjerenje bioelektričnom impedancijom.

Mjerenje kaliperom


Mnogi smatraju mjerenje kaliperom jednom od najpouzdanijih metoda mjerenja potkožnog masnog tkiva koje su praktične i jeftine. Kaliperom se mjeri dužina kožnih nabora na 3-10 mjesta na tijelu, te se kasnije te brojke provlače kroz jednadžbu kako bi se dobila konačna vrijednost izražena u postotku. Kako bi rezultat bio što precizniji, potrebno je da mjerenje radi kompetentna osoba, jer i male greške u samom mjerenju mogu dovesti do krive procjene. Mjerenje kaliperom može se napraviti u mnogim fitness centrima.

Okvirno poznavanje sastava vlastita tijela može vam poslužiti kao smjernica kojom ćete odrediti svoj trening ili dijetu, te je isto tako važno da se usmjerite isključivo na gubitak masnog tkiva, a ne na smanjenje kilograma općenito. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.