Lifestyle

Advent u Zadru

Advent u Zadru privlačio je pozornost Zadrana i gostiju

Advent u Zadru privlačio je pozornost Zadrana i gostiju

Ove godine se je po prvi put održao Advent u Zadru u sklopu manifestacije Đir po gradu od 4. Prosinca 2015. do 6. siječnja 2016. godine u organizaciji Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra, Udruženja obrtnika Zadar, Hrvatske gospodarske komore Zadar i Obrtničke komore Zadarske županije a uz podršku Udruge zadarskih ugostitelja.

Od samog otvorenja Advent na Trgu Petra Zoranića postao je mjesto druženja i zabave uz fine mirise, okuse i glazbu.

Mnogobrojni posjetitelji Adventa su se susretali i veselili u božićnom i novogodišnjem duhu. Adventske kućice zanimljivih naziva u bajkovitom okruženju nudile su mirisne i ukusne specijalitete, jelo i piće: kuhano vino, vino, pivo, tople i hladne bezalkoholne napitke, fritule, kobasice, slastice, palačinke, ribe, jela s roštilja, prigodne suvenire i božićne ukrase.

Svaka kućica imala je svoje ime: Capuniera, Božićna priča, Mala kućica, Čarobni kutak, Caffe Ritual, Begi, Ljekovito bilje Jerkin, Zimska koliba, Konoba Dalmacija, Markoš riba, Slatka tajna, Vražap&Obelix, Zaratino, Cioccolateria Eva, Atrox vina, Kroštula, La Bodega i Svarog.

Za vrijeme trajanja Adventa posjetitelji su uživali u dobrom ritmu koji je dolazio s pozornice gdje su se neprestano izmjenjivali različiti zabavni programi kojih je u ovih mjesec dana bilo više od 50. Na spektakularnom otvorenju Adventa svi prisutni uživali su u atraktivnim nastupima uličnih artista uz zvukove bubnjeva skupine Vibrice i nezaboravan laser show. Vikendima su se održavale dječje radionice, dječji festivali i nastupi plesnih skupina.

Plesala se je samba, cha cha cha, jive, tango i zumba uz Studio 1, Plesni klub Tango i plesnu školu Zara. Nastupila je Elena Stella i Song Busteri, Neprijatelji, Šime Ivčić i Dalmatico, Nela Šarić, grupa More i Vili Kalmeta, klapa Niko, Bepo Matešić i David Ricov, Marina Tomašević, Zadar express, Soundset bend, DJ Vito, DJ Domagoj i mnogi drugi. Zabavljao nas je KUD sv. Kata iz Zemunika, etno skupina Čipkice, zbor Aka cresendo, tamburaši Harmonija, Folklorni zbor i orkestar OSS Buševac iz Turopolja u sklopu programa Turopoljsko srce srcu Zadra.

Na pozornici se je odvijao zabavni program „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz najmlađe Zadrane koji su pjevali na dječjem božićnom festivalu. Održao se je i Jeger party s Jakšom Jordesom na saksofonu i DJ Dizzijem u organizaciji Svarog bara.
6. prosinca, sv. Nikola i Krampus napravili su đir po gradu i svratili do Trga Petra Zoranića gdje se popularni svetac obratio djeci zabavljajući ih.

Od 9. do 13. studenoga održao se sajam Naši mali gušti -10. Izložba hrane, pića, delikatesnih proizvoda i suvenira u organizaciji Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Zadar na Trgu pet bunara.
13. prosinca, Advent u Zadru obišla je i sv. Luca na tovaru s pastirom. Nakon Trga Petra Zoranića sv. Luca nastavila je đir Kalelargom do Narodnog trga, Foruma i Klizališta gdje je djecu darivala slatkišima.

Na pozornici se je tijekom Adventa održavo dječji zabavni program „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz ULTRA SONIK u organizaciji Aleksandra Kovačevića i Sounset radija centar. Zmajari su izložili svoje zmajeve, te su ih puštali 100 metara visoko u zrak pokraj Pozdrava suncu i Morskih orgulja.

U subotu, 19. prosinca, Aleksandar Kovačević organizirao je fenomenalnu humanitarnu utrku Djedova Božičnjaka pod sloganom „SVI zaJEDNO za RADOST BOŽIĆA" uz Ultra Sonik ". Nastupili su Zadarski plesni ansambl, plesni tim Preko uz mažoretkinje, dječji zbor Voštarnica i hip hoperi. Nastupio je i Plesni Studio 1 sa svojom plesnom skupinom, zbor iz Crikvenice i Libretići.

Zadarske ulice ukrasilo 300 Djedova Božičnjaka koji su trčali humanitarnu utrku. Zaista, veličanstven crveno-bijeli prizor! Prikupljali su se dječji darovi za socijalnu samoposlugu. Spektakl su uveličali mnogi sportski klubovi i udruge.

Moto klubovi: Beštije, Vukovi, Road Sharks i Sv. Kasijan; Tornadele, Zadarske mažoretkinje, Udruga leukemije i limfoma, Relax skupina, Bočarski klub, Limena glazba, Biciklistički klub Zadar, Škola trčanja Zadar, Veterani... Svi su se sudionici okupili na Trgu Petra Zoranića predvođeni Limenom glazbom, napravili đir po Kalelargi do Pozdrava Suncu.

Utrka je krenula u 12 sati s Foruma do Sveučilišta pa rivom do Pozdrava suncu i natrag. Mnogobrojni oduševljeni građani i turisti fotografirali su i pozdravljali veselu povorku. Nakon atraktivnog svečanog otvaranja Adventa, eko svjetlosne instalacije, 9 dječjih božičnih festivala, najduže božićne čestitke i Utrke Djedova Božičnjaka uslijedila i humanitarna akcija ''25 borova za 25 obitelji'', za korisnike socijalne samoposluge u Zadru. Uz generalnog pokrovitelja događanja Ultra Sonik, Baumax se također priključio humanitarnoj akciji i donirao borove. Ovom humanitarnom akcijom, ekipa Soundset Centar radija, nastavila je zajedno s Ultra Sonikom pomagati zadarskoj socijalnoj samoposluzi.

Zabavnom programu na Badnjak priključio se i Novi Radio koji je dijelio darove svojim slušateljima uz emisiju Radiolino i tradicionalnu Božićnicu Novog radija. Darovi koje su dijelili Radiolino, maskota Novog radija i Djed Božičnjak oduševili su slušatelje, djecu i odrasle koji su se zatekli na Trgu Petra Zoranića.

Održan je i tradicionalni Božićni turnir u muri. Mura se do danas zadržala u Zadru zahvaljujući skupini građana koji njeguju ovu društvenu, kulturnu i gradsku baštinu. Mura je više od igre, ona je duh grada kojeg redovito prati pjesma, klapski i dalmatinski zvuci odzvanjajući ulicama, trgovima i kantunima grada.
Narodni muzej Zadar organizirao je nekoliko termina radionice izrade božićnih ukrasa „Moj božićni ukras", u Etnološkom odjelu NMZ-a, na Narodnom trgu.

U crkvi sv. Šime održalo se je paljenje četiri adventske svijeće uz nastupe crkvenih zborova. Prvu svijeću upalio je gradonačelnik Zadra, gospodin Božidar Kalmeta a posljednju rektorica zadarskog sveučilišta, gospođa Dijana Vican.

27. prosinca održao se je gradski Božićni koncert u katedrali sv. Stošije i 6. siječnja koncert klapa u crkvi Sv. Frane.
Održala se je promocija Monografije o 25 godina biskupskog djelovanja Msgr. dr. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa u Sjemeništu Zmajević.

Održale su se tri predstave crkvene tematike sv Ante, sv. Franjo i Klara i sv. Rita u sklopu programa humanitarne akcije Putevima sv. Frane uz glazbeni program u izvedbi volontera Samostana sv. Frane i Backstage radionice. Program su pomogli sudionici adventskog sajma donirajući priloge za pomoć socijalnoj samoposluzi u Zadru.

29. prosinca održao se Božićni koncert klapa s otoka Paga ''Darujmo mir ljudima dobre volje - Na kanat o Božiću'' u Gradskoj loži, na Narodnom trgu u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Turističke zajednice grada Zadra -Božićni dar otoka Paga gradu Zadru.

Nakon koncerta klape su otpjevale nekoliko pjesama na Trgu Petra Zoranića. Na Narodnom trgu u Zadru održala se i humanitarna prodajna akcija delicija otoka Paga u svrhu pomoći Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju, Latica iz Zadra u okviru manifestacije ''Đir po gradu''.

Održala se je po čitavom gradu predstava Povijesni đir po gradu prema scenariju Ane Dobrović i njenom romanu Plovidba kamenim brodom u organizaciji Narodnog muzeja Zadar

Doček Nove godine

Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra organizirali su tradicionalni doček Nove godine istodobno na više lokacija unutar gradske povijesne jezgre, s ciljem pružanja niza zabavnih programa za različite ukuse gostiju.

Razni izvođači i bendovi su Zadrane i njihove goste na najljepši mogući način, uz pjesmu i ples, uveli u Novu 2016. godinu! Posjetitelji su mogli birati i prošetati između nekoliko pozornica: na Narodnom trgu, na Trgu pet bunara na zadarskom adventu, u Varoši i na Forumu.

Ovoj ponudi na otvorenom u organiziranju dočeka su se priključili i brojni ugostiteljski objekti na Poluotoku te su uveličali i nadopunili program.

Na centralnoj pozornici na Narodnom trgu nastupio je Bepo Matešić, David Ricov i grupa Kanela, a na Forumu su svirali Black Coffee i Zadar Express. Na pozornici, u Varoši, na terasi caffe barova Kult i Dišpet, svirao je bend Neprijatelji uz pratnju DJ-a. Na adventskoj pozornici, na Trgu pet bunara, održao se veličanstven virtualni hologramski koncert Michaela Jacksona u izvedbi Parkour medije iz Zagreba.

U Zadar su došli mnogobrojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske kako bi uživali u spektakularnom koncertu kralja popa koji je nastupio s plesačicama na Trgu pet bunara.

Virtualni koncert Michaela Jacksona uslijedio je nakon sedam dana uzdizanja prekrasne virtualne jelke u uvali Jazine pokraj zadarskog mosta.

Mnogi Zadrani i gosti divili su se čarobnoj virtualnoj jelci koja je plijenila pozornost svojim veličanstvenim uzdizanjem uz razigrane leteće ukrase. Svijetleći moroskok je također pronašao svoje novo mjesto u uvali Jazine.

Odlična zabava na prepunom trgu uz nekoliko tisuća ljudi nastavila se je uz grupu Vista i vrhunski show! Trg pet bunara bio je prepun kao i Adventski sajam-Trg Petra Zoranića. Uz kuhano vino i pjenušac svi su zajedno uživali u neobičnom događaju - koncertu kralja popa. Bogat vatromet na Forumu u organizaciji Hostela Forum razveselio je sve prisutne.

Fotografije crkve sv. Donata i zvonika sv. Stošije uz vatromet izgledaju veličanstveno i šalju pravu zimsku raglednicu i novogodišnju čestitku Zadra. Zadarska škola trčanja upriličila je aktivan doček nove godine uz maraton promovirajući zdrav način života. Raznoliko i veselo u Zadru, svatko je nešto pronašao baš po svom ukusu.

Zadar su posjetili mnogobrojni gosti iz svih dijelova Hrvatske. Bilo je dosta i inozemnih gostiju što nam potkrjepljuje statistički podatak da prosinac bilježi 19 posto rasta noćenja u odnosu na prosinac 2014.

Lijepo je bilo u Zadru već od podneva, grad je bio pun i svi su uživali u sunčanim zrakama koje su pozlaćivale konture drevnoga grada. Zadar je dokazao da može više i bolje.

"Dogodine vas čekaju nova iznenađenja i posebni programi za advent i Novu godinu jer Zadar vam uvjek pruža nešto posebno za dar!", poručila je na kraju uime organizatora, koordinatorica akcije Danijela Rimanić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.