Lifestyle

Savijeti za laške vježbanje

Problemi i preventiva problema koji prate fizičku aktivnost

Problemi i preventiva problema koji prate fizičku aktivnost
123rf

Preventiva je najbolji način izbjegavanja neželjenih efekata kao posljedice neke činidbe, a postiže se primjenom preventivnih mjera.

Prilikom izvedbe fizičke aktivnosti postoji mogućnost pojave problema, međutim, brojne je moguće spriječiti primjenom određenih preventivnih mjera.

 

ŽULJEVI

Promjene na koži izazvane trenjem podrazumijevaju žuljeve. Žuljevi se mogu izbjeći korištenjem adekvatne obuće, odnosno čarapa te rukavica ukoliko su žuljevi pojava uzrokovana trenjem na dlanovima.

UPALA MIŠIĆA

Upala mišića podrazumijeva bolnost i nelagodu u mišićima. Pojavljuje se kao posljedica mikroskopskih povreda mišićnih vlakana ili vezivnog tkiva te pojave otoka ili produženih kontrakcija nekih dubokih vlakana. Pojava boli može se umanjiti postepenim povećanjem intenziteta treninga, istezanjem i zagrijavanjem prije svakog treninga te prakticiranjem odlazaka na masaže.

GRČEVI U MIŠIĆIMA

U slučaju kada se mišić ne može relaksirati nakon kontrakcije, odnosno kada se govori o snažnoj neželjenoj kontrakciji, govori se o grču mišića. Grč je posljedica zakazivanja mehanizma živčanog sustava odgovornog za mišićnu kontrakciju te relaksaciju. Treba naglasiti kako natrij i kalcij imaju važnu ulogu u kemijskim procesima tijekom kontrakcije i relaksacije te stoga gubitak tečnosti nerijetko uzrokuje pojavu grča.

POVREDE KOSTIJU STOPALA

Povrede kostiju nerijetko su rezultat nedovoljne pažnje prilikom nagaza na određenu podlogu te neprikladne obuće koja se koristi. Za ublažavanje tegoba preporučuje se led.

PROBLEMI S KOLJENIMA

Iscrpljujuće fizičko opterećenje povećava rizik od nastanka osteoartritisa. Kvalitetna obuća i ulošci za izvođenje treninga mogu umanjiti uzroke boli, a plastični umetci za sportsku obuću ističu se kao vrlo djelotvorni u korekciji uvrtanja stopala što izrazito utječe na rasterećivanje koljena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.