Lifestyle

Ništa lakše

Mirisni začin koji dokazano topi kilograme

Mirisni začin koji dokazano topi kilograme

Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici tvrtke Nestlé vjeruju da cimet može biti hladnija zamjena za čili-papričice koja pomaže u mršavljenju.

U istraživanju provedenom u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta cinamaldehid i ekstrakt čili-papričice kapsaicin utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu. Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja. Cimet dokazano suzbija apetit i pruža dulji osjećaj sitosti, regulira šećer u krvi te osim antioksidanata ima dijetetska vlakna, mangan, željezo, kalcij, bakar, vitamine C i K, piridoksin, riboflavin… Mnogima je prva asocijacija na cimet povezana kolačima i blagdanskim raspoloženjem, ali uz ove dobrobiti i poticanje na mršavljenje lakše ćete ga svakodnevno koristiti jer ima blag okus.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.