Istraživanje: Pivo nije bogato glutenom
Rezultati istraživanja provedeni u Hrvatskoj pokazuju da pivo ipak nije bogato glutenom, kao što se uvriježeno mislilo, priopćila je u srijedu Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore (HGK) .
Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam - namirnica koja sadrži gluten, postavilo se pitanje razine glutena u pivu. Kako bi izmjerio razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva, proizvedenim isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka analizirao je 27 različitih piva dostupnih na hrvatskom tržištu.
Rezultati istraživanja, predstavljenog na simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 posto) prihvatljiva i niska, te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 miligrama/kilogram može označiti "bez glutena", kaže se u priopćenju.
Oboljeli od celijakije i druge osobe koje provode bezglutensku dijetu, konzumacijom tri decilitra piva koje sadrži najveću količinu glutena u istraživanju unijeli bi tek 8,37 miligrama glutena, a količine glutena ostalih piva kretale bi se od 1,68 miligrama do 5,52 miligrama. Ako se uzme u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih od 10 do 20 miligrama glutena dnevno, te se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete.
Gluten je protein koji se, osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije taj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.
Vezane vijesti
-
Industrija piva znatno pridonosi jačanju hrvatskog gospodarstva, pri čemu generira 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), izravno i neizravno zapošljava 23.522 radnika, a po produktivnosti je iznad hrvatskog prosjeka, pokazali su u srijedu predstavljeni rezultati Studije Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).
-
Više od pet tisuća ljudi posjetilo je ovih dana biser središnje Hrvatske Daruvar, kako bi uživali u najboljim pivima iz najstarije hrvatske pivovare, Pivovare Daruvar, ali i craftevima iz čitave Hrvatske koji su posjetitelji mogli kušati po vrlo pristupačnim cijenama.
-
Craft pivovare posljednjih godna bilježe uspon, u EU trenutno ih je više od 5 i pol kraftere, dok ih je u Hrvatskoj oko 30-ak. Njiihovim proizvodima želi se, između ostaloh, i obogatiti hrvatska tusritička ponuda.
-
Ministarstvo turizma ovaj je projekt sufinanciralo kroz program 'Konkurentnost turistističkog gospodarstva'
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.