Lifestyle

#ZDRAVLJE

Riješite se boli u leđima ovim jednostavnim joga vježbama

Riješite se boli u leđima ovim jednostavnim joga vježbama

Bilo da tijekom dana previše sjedite, bilo da ste istegnuli mišiće leđa vježbom ili traumom - bol u leđima ne mora i ne smije biti dio vašeg života.

Ne posežite za tabletama, zaboravite i na masaže - ako ste već aktivni uvedite u svoju svakodnevicu, barem dok se ne riješite boli, pokoju joga pozu.

Donosimo vam baš prave vježbe za bolna leđa, a jednostavno su i za shvatiti i za napraviti. Probajte! Koštat će vas samo nekoliko minuta vašeg vremena. Pod ionako imate, a volju nadamo se, također!

Krava i Mačka

Klasične početničke vježbe kojima ćete se malo zagrijati i dobro istegnuti svoju kralježnicu.
Započnite tako da koljena i dlanove stavite na pod, a potom leđa s udahom izvinete u luk prema gore, a glavu pritom spustite prema prsima. Ta se vježba zove Krava, a iz nje, kod izdaha, napravite luk prema dolje i dignete glavu najviše što možete. To je Mačka. Cijelo vrijeme pazite da vam se kralježnica isteže onoliko koliko ide, a da ne boli previše.

Vježbe ponavljajte nekoliko minuta s izmjenom Krava/Mačka i pritom duboko i polagano dišite. Joga traži strpljenje i mirnoću pa nigdje ne žurite.

Kobra

Legnite na trbuh, ali se s dlanovima poduprite tako da gornji dio tijela dignete i pokušate izvinuti što više. Glavu pritom zabacite što više (ali lagano) unazad. Ova vježba učinit će vašu kralježnicu fleksibilnijom, otvorit će vam pluća te potaknuti ramena na rad.

Vježbu počnite istovremeno udahom i pomicanjem dlanova prema kukovima kako će vam leđa ići sve više u luk. Neka pritom rade i ramena koja ćete pomalo širiti i odmicati od svoje glave.

Polako izdahnite vraćajući tijelo u početni položaj. Vježbu ponovite lagano, nekoliko puta.

Široko dijete

Za razliku od poze Kobra, Široko dijete pomoći će vam istegnuti donji dio leđa.
Jednostavno kleknite na noge, a gornji dio tijela polegnite što dalje od nogu te se rukama odmičite od jezgre tijela što više možete. Lagano. S udahom prije nego krenete te izdahom kada ste se smjestili u pozu.

Široki čučanj

Iz širokog djeteta postavite se u pozu Široki čučanj.

Staniče čvrsto na noge, čučnite u čučanj tako da pokušate i koljena i tabane držati paralelnima, a guzu pritom povući što je niže moguće. Glavno je da osjetite kralježnicu kako se isteže. Rike pritom možete spojiti ispred pras ili ih odmarati na podu, a za vježbu izdržite samo u toj pozi pet duboki udaha i izdaha.

Ako vam se svidjela ova jednostavna, osnovna joga, probajte razmisliti da se njome počnete i aktivnije baviti. Ima cijeli niz prednosti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.