Lifestyle

Eurostat

Oralna higijena hrvatskih građana u porastu u odnosu na prijašnje godine, ali još uvijek ispod prosjeka EU-a

Oralna higijena hrvatskih građana u porastu u odnosu na prijašnje godine, ali još uvijek ispod prosjeka EU-a

Ovu godinu bilježi se rast kvalitete oralne higijene u hrvatskih građana u odnosu na prijašnja razdoblja kada je ona bila ispod prosječna ili loša. Unatoč tom pozitivnom trendu riječ je o još uvijek nedovoljnoj brizi za zube i njihovo zdravlje da bi bili u prosjeku Europske Unije, podaci su Eurostata

Ovu godinu bilježi se rast kvalitete oralne higijene u hrvatskih građana u odnosu na prijašnja razdoblja kada je ona bila ispod prosječna ili loša. Unatoč tom pozitivnom trendu riječ je o još uvijek nedovoljnoj brizi za zube i njihovo zdravlje da bi bili u prosjeku Europske Unije, podaci su Eurostata.

U zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Balenović godinama pacijente poučavaju pravilnoj oralnoj higijeni i njezi zuba kako bi se poboljšala kvaliteta oralnog zdravlja.

Privatna stomatološka ordinacija Balenović je započela s radom 1969. godine na istom mjestu gdje se i danas nalazi, u nekadašnjoj Ulici 8. maja br. 8, a danas na adresi Pavla Hatza 23. U to vrijeme bila je među prvim privatnim praksama u Zagrebu, ali i tadašnjoj državi. Osnovao ju je dr. Ivan Balenović, nakon povratka sa stručnog usavršavanja u Bernu (Švicarska).

Ordinacija je od svojeg otvaranja prednjačila po opremljenosti i stručnosti, a istu tradiciju njeguju i danas pod vodstvom dr.med.dent. Nine Balenovića.

U gotovo pola stoljeća postojanja redovito na godišnjoj bazi za potrebe stomatološke prakse rađene su analize oralnog zdravlja klijenata Ordinacije Balenović, ali i općenito trendova u hrvatskoj oralnoj zaštiti.

Privatnu stomatološku ordinaciju Balenović koja ima dugogodišnju povijest provođenja dentalne zdravstvene zaštite i među prvim je privatnim praksama osnovanim u Zagrebu prije gotovo 50 godina, prepoznali su mnogi klijenti koji nam rado dolaze na obavljanje stomatoloških zahvata. Nije rijedak slučaj da smo započeli s brigom o oralnom zdravlju 3.generacije jedne obitelji koji nam sada dovode svoje unuke. A upravo je to cilj kvalitetne oralne higijene - da se od malih nogo o njoj vodi računa jer zube trebamo što dulje. Posebice jer su stomatološke usluge u Hrvatskoj na visokoj razini kvalitete, kao i brzina obavljanja zahvata, dok su cijene usluge jeftinije nego u ostalim državama Europske Unije -  pojasnio je doktor Nino Balenović.

Briga o zubima ove se godine provodi znatno bolje, temeljitije i češće nego prijašnjih, iako uvijek postoje mogućnosti za napredak, posebice u odnosu na EU prosjeku kojega tek trebamo u ovom segmentu dosegnuti.

Raste pojava čestog i obilatog karijesa koji se ne zbrinjava među mlađim naraštajima, nerijetko na trajnim zubima koji mogu biti zauvijek izgubljeni ukoliko se ne liječe pravovremeno.

Oralna higijena je u mnogim državama EU-a sastavni dio školskog gradiva, a redoviti kontrolni pregled zubi i posjet stomatologu obavezan u mnogim odgojno obrazovnim ustanovama. Kod nas je sve prepušteno na odgovornost pojedincu koji nerijetko pod teretom stresnog i ubrzanog života nemaju vremena za stomatologa osim kada bol u vidu upozorenja na pokvaren zub skrene pozornost da se nešto događa. Za oralnu higijenu uvijek treba imati dovoljno vremena, a već je znano pravilo da loše stanje zubi vodi k mnogo većim zdravstvenim problemima. Na svu sreću pacijenti naše stomatološke ordinacije rado dolaze na redovite preglede, pa brojimo veliki broj posjeta preventivne naravni u odnosu na dolaske radi liječenja težeg oblika bolesti zubi - ističe  dr.med.dent. Nino Balenović.

Najčešći problemi s kojima pacijenti dolaze vezani uz manjak oralne higijene su upala živca, duboki karijesi, upala desni zuba i mnogi drugi.

Pacijenti žele brzu i učinkovitu pomoć, kako bi se eliminirali simptomi boli.



Dodavanje novih komentara je onemogućeno.