Nešto od navedenoga sigurno volite
Ne volite kelj ili cvjetaču? Ovo je jednako zdrava alternativa
Cvjetača ili karfiol
Poput ostalog povrća iz ove porodice mnogi je ne vole zbog specifična
okusa i mirisa, ali cvjetača je prepuna vlakana i dugo će vas držati
sitima, a u jednoj šalici ima tek 40 kalorija. Osim kao prilog ili
dodataka drugim jelima, cvjetača je sve popularnija kao zamjena za pire
krumpir, a možete je koristiti kao podlogu za pizzu umjesto tijesta.
Kineska brokula ili šenon
Šenon je zapravo križanac između brokule i cvjetače i ima doista zanimljiv izgled. Zapravo je bliži cvjetači i postoji posebna
sorta koja se zove romanesco, a spada pod cvjetaču umjesto brokulu.
Slatkasta je okusa pa će ga djeca možda prije prihvatiti nego brokulu
ili cvjetaču. Prije pripreme treba odstraniti listove. Možete ga skuhati
kao prilog ili zapeći poput cvjetače. U 100 grama ima samo 31 kaloriju,
a od vitamina i minerala obiluje kalijem, fosforom i vitaminom C.
Kelj
Jedno od najzdravijih vrsta takozvanog zimskog povrća, prepun vlakana,
folne kiseline, željeza, kalcija, vitamina A ,C i K. Jača imunitet,
kosti, zdravlje srca i žila, štiti od raka, poboljšava probavu, čuva oči
i smanjuje rizik od dijabetesa.
Osim što ga možete skuhati na bezbroj načina, kelj možete poslužiti kao
iznimno ukusna i zdrava zamjena za čips – jednostavno ga posolite i
popaprite te ga na plehu prepecite u pećnici. Brzo gotova i ukusna poslastica sadrži minimalnu količinu kalorija, šalica čipsa od kelja ima samo 35 kalorija.
Raštika
Nekada se pripremala sa suhim mesom, ali danas se može pripremiti i na
brojne druge načine od sarme do kuhanja na lešo. U zemljama poput Velike
Britanije do prije nekoliko godina raštika je bila potpuno nepoznata,
no sada se bilježi rast prodaje. Sve je započelo s nama jako dobro
poznatim keljem koji su počele hvaliti zvijezde poput glumice Gwyneth
Paltrow, a sada su otkrili i raštiku te shvatili da mnogobrojna
istraživanja pokazuju koliko je odlična za zdravlje. Smatraju je jednom
od najzdravijih namirnica
na svijetu jer je bogata vitaminima i mineralima, a sadrži posebno
velike količine vitamina A i kalcija. Usto sadrži vitamin C, sve
vitamine iz skupine B te vitamin E.
Kupus
Više je studija potvrdilo da ljudi koji vole kupus rijetko obolijevaju
od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osim što u 100 grama ima
tek 26 kalorija, kupus je bogat vitaminima C, E i B, beta-karotenom,
kalcijem, folnom kiselinom i kalijem. Kiseli kupus također skriva
blagodati za zdravlje. Fermentirana hrana, među koju spada i kiseli
kupus, ima probiotske bakterije koje pospješuju probavu, ali i pomažu
protiv upalnih procesa u organizmu.
Vezane vijesti
-
Čips od kelja zdrava je, ali jednako zarazna alternativa tradicionalnom čipsu. Pokušajte pojesti samo jedan!
-
-
-
Izdvojeno
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
-
Tri školska sindikata koja su u subotu održala prosvjed u Zagrebu zbog nezadovoljstva novim Zakonom o plaćama te sustavom ocjenjivanja poručila su da se njihovi koeficijenti moraju redefinirati i da se mora odustati od postojećeg koncepta ocjenjivanja njihova rada jer je neprovediv.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.