Lifestyle

Nešto od navedenoga sigurno volite

Ne volite kelj ili cvjetaču? Ovo je jednako zdrava alternativa

Ne volite kelj ili cvjetaču? Ovo je jednako zdrava alternativa

Cvjetača ili karfiol

Poput ostalog povrća iz ove porodice mnogi je ne vole zbog specifična okusa i mirisa, ali cvjetača je prepuna vlakana i dugo će vas držati sitima, a u jednoj šalici ima tek 40 kalorija. Osim kao prilog ili dodataka drugim jelima, cvjetača je sve popularnija kao zamjena za pire krumpir, a možete je koristiti kao podlogu za pizzu umjesto tijesta.

Kineska brokula ili šenon

Šenon je zapravo križanac između brokule i cvjetače i ima doista zanimljiv izgled. Zapravo je bliži cvjetači i postoji posebna sorta koja se zove romanesco, a spada pod cvjetaču umjesto brokulu. Slatkasta je okusa pa će ga djeca možda prije prihvatiti nego brokulu ili cvjetaču. Prije pripreme treba odstraniti listove. Možete ga skuhati kao prilog ili zapeći poput cvjetače. U 100 grama ima samo 31 kaloriju, a od vitamina i minerala obiluje kalijem, fosforom i vitaminom C.

Kelj

Jedno od najzdravijih vrsta takozvanog zimskog povrća, prepun vlakana, folne kiseline, željeza, kalcija, vitamina A ,C i K. Jača imunitet, kosti, zdravlje srca i žila, štiti od raka, poboljšava probavu, čuva oči i smanjuje rizik od dijabetesa.

Osim što ga možete skuhati na bezbroj načina, kelj možete poslužiti kao iznimno ukusna i zdrava zamjena za čips – jednostavno ga posolite i popaprite te ga na plehu prepecite u pećnici. Brzo gotova i ukusna poslastica sadrži minimalnu količinu kalorija, šalica čipsa od kelja ima samo 35 kalorija. 

Raštika

Nekada se pripremala sa suhim mesom, ali danas se može pripremiti i na brojne druge načine od sarme do kuhanja na lešo. U zemljama poput Velike Britanije do prije nekoliko godina raštika je bila potpuno nepoznata, no sada se bilježi rast prodaje. Sve je započelo s nama jako dobro poznatim keljem koji su počele hvaliti zvijezde poput glumice Gwyneth Paltrow, a sada su otkrili i raštiku te shvatili da mnogobrojna istraživanja pokazuju koliko je odlična za zdravlje. Smatraju je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu jer je bogata vitaminima i mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A i kalcija. Usto sadrži vitamin C, sve vitamine iz skupine B te vitamin E.

Kupus

Više je studija potvrdilo da ljudi koji vole kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osim što u 100 grama ima tek 26 kalorija, kupus je bogat vitaminima C, E i B, beta-karotenom, kalcijem, folnom kiselinom i kalijem. Kiseli kupus također skriva blagodati za zdravlje. Fermentirana hrana, među koju spada i kiseli kupus, ima probiotske bakterije koje pospješuju probavu, ali i pomažu protiv upalnih procesa u organizmu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.