Lifestyle

Kelj bi se svakako trebao naći na vašoj listi

Zašto biste češće trebali jesti kelj?

Zašto biste češće trebali jesti kelj?

Kelj bi se svakako trebao naći na vašoj listi omiljenog povrća jer obiluje vitaminima, a nije skup. Tako u nešto više od jedne šalice kelja (oko 85 grama) ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A.

U ovo zimsko doba potreban nam je i vitamin C koji ćete lako dobiti iz kelja, a uz to ćete organizmu osigurati kalij i kalcij. S druge strane, kelj je niskokalorična namirnica i u 100 grama ima tek 50 kalorija.

Pripada porodici kupusnjača, baš kao i prokulice, kupus i cvjetača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa koju su u Belgiji stvorili u 18. stoljeću. Odande se proširio Europom i svijetom. Danas je kelj mnogima omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrijednosti i posebnog okusa.

Kelj može rasti i u zimskim mjesecima jer dobro podnosi hladnoću pa je uvijek pristupačan po cijeni, a vrhunac njihove sezone je od kasne jeseni do početka proljeća. Kada kupujete kelj, obratite pažnju na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji.

Izbjegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer su to znakovi da nije svjež.Izaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odrezane polovice jer bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, rezani listovi vrlo brzo gube vitamin C.

Prilikom pohranjivanja stavite ga u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak. Želite li ga zamrznuti, kratko ga blanširajte, ohladite i stavite u zamrzivač.

Možete ga jesti i sirovog ili kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji neki ne vole. Sa sirovim keljem možete napraviti i salatu, a kod nas je najučestaliji način da ga radimo na lešo, kao varivo ili primjerice u musakama.

Varivo od kelja sa slaninom i kobasicama

Cro-Chef Stavite i drugo povrće po želji Sastojci:

2 kriške slanine
200 grama kobasica
2 velika krumpira
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
pola žlice soli
malo papra
¼ žlice crvenih papričica
4 šalice vode
3 šalice pilećeg temeljca
4 šalice nasjeckanog kelja
2 čaše graha iz konzerve

Priprema:

Na tavici prepržite slaninu i stavite je sa strane, a zatim u toj istoj tavici prepržite kolutiće kobasice i dodajte slanini.

Narezani krumpir, češnjak, luk, sol i papar prepržite na masnoći na kojoj su se pekle slanina i kobasica te dodajte vodu i temeljac. Kuhajte desetak minuta i povremeno promiješajte, a zatim vratite kobasice i slaninu te dodajte kelj. Kuhajte dok nije gotovo, a za kremastiji okus možete dodati malo vrhnja za kuhanje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.