Kelj bi se svakako trebao naći na vašoj listi
Zašto biste češće trebali jesti kelj?
Kelj bi se svakako trebao naći na vašoj listi omiljenog povrća jer obiluje vitaminima, a nije skup. Tako u nešto više od jedne šalice kelja (oko 85 grama) ima čak 260 posto dnevne preporučene doze vitamina A.
U ovo zimsko doba potreban nam je i vitamin C koji ćete lako dobiti iz kelja, a uz to ćete organizmu osigurati kalij i kalcij. S druge strane, kelj je niskokalorična namirnica i u 100 grama ima tek 50 kalorija.
Pripada porodici kupusnjača, baš kao i prokulice, kupus i cvjetača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa koju su u Belgiji stvorili u 18. stoljeću. Odande se proširio Europom i svijetom. Danas je kelj mnogima omiljeno povrće zbog svojih nutritivnih vrijednosti i posebnog okusa.
Kelj može rasti i u zimskim mjesecima jer dobro podnosi hladnoću pa je uvijek pristupačan po cijeni, a vrhunac njihove sezone je od kasne jeseni do početka proljeća. Kada kupujete kelj, obratite pažnju na izgled listova koji trebaju biti tamnozeleni i mekaniji.
Izbjegavajte kelj koji ima žućkasto-smeđe listove jer su to znakovi da nije svjež.Izaberite teže glavice s manjim listovima i nemojte kupovati odrezane polovice jer bez obzira na zaštitu prozirnom folijom, rezani listovi vrlo brzo gube vitamin C.
Prilikom pohranjivanja stavite ga u plastičnu vrećicu i čuvajte nekoliko dana u hladnjaku, a najbolje bi bilo iskoristiti ga u prva dva dana jer poslije gubi vlažnost i može biti gorak. Želite li ga zamrznuti, kratko ga blanširajte, ohladite i stavite u zamrzivač.
Možete ga jesti i sirovog ili kratko kuhati na pari. Tako će svi listovi zadržati vitamine te izgubiti gorak okus koji neki ne vole. Sa sirovim keljem možete napraviti i salatu, a kod nas je najučestaliji način da ga radimo na lešo, kao varivo ili primjerice u musakama.
Varivo od kelja sa slaninom i kobasicama
Cro-Chef Stavite i drugo povrće po želji Sastojci:
2 kriške slanine
200 grama kobasica
2 velika krumpira
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
pola žlice soli
malo papra
¼ žlice crvenih papričica
4 šalice vode
3 šalice pilećeg temeljca
4 šalice nasjeckanog kelja
2 čaše graha iz konzerve
Priprema:
Na tavici prepržite slaninu i stavite je sa strane, a zatim u toj istoj tavici prepržite kolutiće kobasice i dodajte slanini.
Narezani krumpir, češnjak, luk, sol i papar prepržite na masnoći na kojoj su se pekle slanina i kobasica te dodajte vodu i temeljac. Kuhajte desetak minuta i povremeno promiješajte, a zatim vratite kobasice i slaninu te dodajte kelj. Kuhajte dok nije gotovo, a za kremastiji okus možete dodati malo vrhnja za kuhanje.
Vezane vijesti
-
-
Čips od kelja zdrava je, ali jednako zarazna alternativa tradicionalnom čipsu. Pokušajte pojesti samo jedan!
-
-
Izdvojeno
-
Luko Paljetak bio je hrvatski književnik i akademik. Autor je brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, znanstvenih studija, članaka, eseja i antologija. Rodio se i odrastao u Dubrovniku, gdje je radio do posljednjih dana svog života.
-
U posljednjoj utakmici 34. kola HNL-a Istra 1961 i Hajduk su igrali 1-1 (1-1). Domaće je u prednost doveo Salim Fago Lawal (4), a poravnao je Ivan Perišić (42).
-
Sunčani proljetni vikend u Bibinju protekao je u znaku jednog od najatraktivnijih ženskih sportova - odbojci na pijesku. Plaža Punta bila je dom vrhunskim europskim odbojkaškim reprezentacijama Ukrajine, Portugala, Škotske, Mađarske, Belgije i Hrvatske.
-
Crveno-crni dresovi, to je ekipa KK „Vrsi“, i oni se busaju u prsi – navijačkom se pjesmom slavi treća uzastopna titula u košarkaškom nadmetanju amatera i rekreativaca LIKAR Krombacher lige.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.