Kultura

izložba

Umjetnost iz čahura: Zlatko Franić predstavio 'Svitlo hrvatskog križa' Dračevcu Ninskom

Umjetnost iz čahura: Zlatko Franić predstavio 'Svitlo hrvatskog križa' Dračevcu Ninskom
L. Adžić

Unatoč kišnom vremenu, velik broj mještana Dračevca Ninskog i njihovih gostiju formirao je red na otvorenju izložbe "Svitlo hrvatskog križa" autora Zlatka Franića koja se održala 28. rujna.

Strpljivo čekanje isplatilo se jer su okupljeni mogli pogledati preko 30 radova.

Otvorenje izložbe "Svitlo hrvatskog križa" autora Zlatka Franića Otvorenje izložbe "Svitlo hrvatskog križa" autora Zlatka Franića

Franić se zahvalio svima na dolasku, istaknuvši koliko mu znači podrška zajednice u očuvanju sjećanja na Domovinski rat u kojem je i sam sudjelovao kao pripadnik Bitnice haubice 105/122 milimetra. 

Materijale, odnosno čahure, od kojih su napravljeni eksponati počeo je skupljati još za vrijeme Domovinskog rata, a neke je prikupio i godinama kasnije. 

“Kad su suborci čuli što sam počeo raditi, čahure su dolazile sa svih strana. Neke smo mijenjali”, prisjetio se Franić i dodao da je jedna čahura stigla čak iz Osijeka. 

Ideju za izložbu dobio nakon što je ukraden svijećnjak iz crkve svetog Frane 2011. godine. Kad je napravio novi svijećnjak, ostalo mu je materijala i tako je krenuo stvarati nove radove koje možemo gledati i danas. 

Na izložbi u Dračevcu Ninskom posebne zahvale u obliku umjetničkog djela s križem izrađenim od hrvatskog pletera uručio je organizatorima i počasnim gostima. U ime Općine Poličnik i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata zahvalu je primio predsjednik Udruge Branko Zdrilić, u ime mještana Dračevca Ninskog Marko Zekić, dok je zapovjednik Bitnice, Boro Lokas, također primio simboličnu zahvalnicu kao i don Ivo Topalović.

Prije izložbe, obližnjoj crkvi Srca Isusova održana je sveta misa, a nakon toga okupljeni su se uputili prema novoizgrađenom društvenom domu gdje je izložba otvorena.

Tijekom izložbe, posjetitelji su imali priliku vidjeti film o životu i radu Bitnice H105 i 122 MM, koji je dodatno dočarao teške dane Domovinskog rata. Izložba je završila uz domjenak za sve okupljene.

 


Reci što misliš!