Kultura

„Životinje“, „Ljudi“, „Krajolici“ te „Iz zraka“

National Geographic nagradio autore najboljih fotografija u 2024.

National Geographic nagradio autore najboljih fotografija u 2024.

U jedinstvenom prostoru Galerije Kranjčar jučer je održana dodjela nagrada National Geographic foto natječaja za 2024. godinu, uz panel i prisustvo stručnjaka u području fotografije, kao i pobjednika iz nagrađivanih kategorija: „Životinje“, „Ljudi“, „Krajolici“ te „Iz zraka“.

 Među 3276 prijavljenih radova, stručni žiri odabrao je najbolje fotografije, dok je publika svojim glasovima izglasala i svog pobjednika. Ove godine nagrade su osvojili:

Davor Javorović s fotografijom „Rad Nikole Fallera“ u kategoriji „Iz zraka“,

Siniša Zjačić s fotografijom „Čaplja“ u kategoriji „Životinje“,

Zoe Šarlija s fotografijom „Videopoziv u metrou iz Kartage za Tunis“ u kategoriji „Ljudi“,

Bruno Fantulin s fotografijom „Superćelija“ u kategoriji „Krajolici“,

Dragomir Stajinić, s fotografijom „Dupini“, dobitnik Nagrade publike.

Ukupnoj pobjednici National Geographic foto natječaja za 2024. i pobjednici kategorije „Ljudi“ s fotografijom „Videopoziv u metrou iz Kartage za Tunis“ nagradu Canon EOS R50 Content Creator Kit je dodijelio predstavnik Canona Goran Marković, Area Manager B2C Adria region, a glavnu nagradu 3000 eura na Premium VISA Gold kartici Ivan Ivičić, član Uprave PBZ Carda. 

Pobjednička fotografija prikazuje ženu u tuniskom metrou u trenutku slanja poljupca svom sugovorniku preko videopoziva.

Stručni žiri nije imao lak zadatak zbog brojnih prijavljenih radova - Jassen Todorov, dobitnik glavne nagrade National Geographica za 2018., Davor Petričić, hrvatski akademski snimatelj, autor brojnih nagrađivanih dokumentarnih filmova, Anastasia Taylor-Lind, fotografkinja i reporterka za National Geographic, te Luka Vunduk, nagrađivani fotograf i Canonov ambasador. Tim povodom, okupljeni u Galeriji Kranjčar, pričali su o ulozi fotografije u moderno doba te izazovima s kojima su se susreli u svojoj karijeri.

„Industrija fotografije je dosta jednolična, mnogi je smatraju privilegiranom zbog skupe opreme, ali bitna je ustrajnost. Stoga je moj savjet mladim kolegama koji su na početku svoje karijere da ne odustaju jer industrija treba uporne i raznolike ljude koji će poboljšati industriju i održati fotografiju živom“, poručila je Anastasia Taylor-Lind.

Natječaj je istaknuo iznimnu kvalitetu i raznolikost fotografskih radova, a kroz različite kategorije prikazane su izvanredne sposobnosti autora da zabilježe trenutke prirodnog svijeta, ljudske emocije i krajolike, kao i inovativne poglede iz zraka, inspirirane povratkom serijala National Geographica „Europa iz zraka“, u kojem smo gledali i prizore hrvatskih krajolika kao što su Plitvička jezera, Palagruža i Kupari.

Izložba pobjedničkih fotografija će za javnost biti dostupna od 6. do 20. listopada u zagrebačkom parku Zrinjevac.

 


Reci što misliš!