Biznis

16. Dani inženjera elektrotehnike

Energetska tranzicija nemoguća je bez inženjera elektrotehnike

Energetska tranzicija nemoguća je bez inženjera elektrotehnike

16. Dani inženjera elektrotehnike otvoreni su u Bolu na Braču s rekordnim brojem od preko 1.200 registriranih sudionika

Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske i pokroviteljstva Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Splitsko–dalmatinske županije, Općine Bol, Fakulteta elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te Tehničkog fakultet Sveučilišta u Rijeci, jučer su svečano otvoreni 16. Dani inženjera elektrotehnike.

S rekordnim brojem od preko 1.200 registriranih sudionika, ovaj skup samo je još jednom dokazao kako je riječ o najvažnijem okupljanju elektrotehničke struke, a na svečanom otvorenju posebno je istaknuta uloga inženjera elektrotehnike u društvu koji svojim inovativnim rješenjima doprinose razvoju samog društva, ali i ekološkoj održivosti.

U pozdravnom govoru prilikom otvorenja, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike Natko Vučković, dipl. ing. el., istaknuo je kako je riječ o jednoj od najdinamičnijih profesija te kako su usred ekspanzije korištenja električne energije, inženjeri elektrotehnike sa svojim specifičnim znanjima ključni i nezamjenjivi Međutim, predsjednik HKIE upozorio je sve prisutne na konstantan problem s kojim se struka susreće: „ Nedostatak mladih i školovanih stručnjaka vidljiv je iz godine u godinu i već sada suočeni smo s nedostatkom mladih inženjera od gradilišta pa do ureda i trgovačkih društava. Mladi kolege odlaze u inozemstvo u potrazi i za boljim financijskim uvjetima, ali i zbog uređenijeg tržišta rada. Kao društvo moramo ukazivati na ovaj problem i zajedno s akademskom zajednicom i državom, osmisliti učinkovitu strategiju i zadržati mlade stručnjake u Hrvatskoj.“ 

Ove godine Hrvatska komora inženjera elektrotehnike stavila je poseban naglasak za potrebom donošenja smjernica iz područja zaštite od požara fotonaponskih i baterijskih postrojenja. U sklopu te inicijative, održat će se okrugli stol na kojem će sudjelovati predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Hrvatske udruge za zaštitu od požara.  

Sudionici jednog od najvećih stručnih okupljanja u državi sljedeća dva dana imat će priliku aktivno sudjelovati u razmjeni iskustava, raspravljati o izazovima unutar struke i istraživati nove mogućnosti za razvoj i primjenu inovativnih rješenja. Kroz niz rasprava, okruglih stolova i stručnih predavanja razmijenit će se viđenja budućih trendova i potreba industrije.  

Ovaj prestižni događaj ne samo da omogućava razmjenu znanja i iskustava, već kao i svih godina do sada, donosi jasne zaključke i predlaže rješenja i inicijative  koje će doprinijeti unapređenju elektrotehničke struke i naprednih rješenja u ovoj industriji. 


Reci što misliš!