Kultura

za najmlađe

Franić i Stručić predstavili slikovnice S Provirkom očisti more i Uz Provir zavoli ribu

Franić i Stručić predstavili slikovnice S Provirkom očisti more i Uz Provir zavoli ribu
V. Šetka

S Provirkom očisti more i Uz Provir zavoli ribu, dvije su slikovnice namijenjene najmlađima, predstavljene u Prezentacijskom centru kompleksa Sveti Nikola u Zadru.

Riječ je o projektu ribarskog obrta Provir iz Kali iza kojega stoji Božidar Blaslov. Pojasnio nam je zašto se nakon projekta zbrinjavanja odbačenih mreža i ribolovnih alata posvetio najmlađima.

- Bitno je da djeca odmalena počnu jesti ribu te da znaju dobrobit takve prehrane, a što se tiče ekologije možda ova današnja generacija djece možda bolje zna neke stvari nego mi odrasli, pa će možda djeca podučavati starije što gdje treba odložiti i na koji način zbrinuti, kaže Blaslov. Dodaje kako Hrvati još uvijek jedu malo ribe, a porast od 12 na 22 kilograma po glavi može se mahom pripisati turizmu i konzumaciji ribe u restoranima. 

Autorici tekstova Sari Stručić nisu ove dvije "ribarske" slikovnice prve koje su posvećene moru i zaštiti okoliša.

- Iskreno mislim da je knjiga najbolji alat za približiti djeci svu problematiku pa tako i ovu. Jednostavno, uz priče i slikice koje oni vide mogu se poistovjetiti s likovima, kaže autorica.

Ilustrator Marin Franić iz Tvornice mašte također nije nimalo dvojio sudjelovati u ovom projektu. Kako nam je rekao i on je kao i Božidar i sara također bodul, pa su i njemu more i sve s tim u svezi u krvi. - Likovi su maštoviti, naši su domaći, pa se svatko može poistovjetiti s djevojčicom i dječakom, sa starim didom, pa sam tu ubacio i svog galeba Slavka koji je lik Tvornice mašte i sam se uvuče svugdje u priče, pojašnjava Marin. 


Reci što misliš!