Kultura

risk kod udruge slijepih

Usuditi se, riskirati, okušati se!

Usuditi se, riskirati, okušati se!

RISK festival gostovao je u zadarskoj udruzi slijepih i obratno. To je zato što udruga Trećeprostor, koja organizira ovaj neobični festival, nema vlastiti prostor nego je tu uvijek netko drugi i treći.

Prva je bila Irena Boćkaj, umjetnica s doktoratom i nekolikim diplomama iz područja kulture, a druga, već po običaju domaćina, slijepa spisateljica Mirjana Mrkela. Iz opuštenog razgovora mogli smo saznati više o pojmovima: RISK ili rizik, festival ili karneval, neverbalni ili vizualni teatar, neformalni ili neuobičajeni scenski prostor itd. 

Irena je govorila o svome radu koji osim predstava uključuje radionice, aktivnosti vezane uz istarski festival Treća koza, projekt Muzej odbačenih predmeta, kao i suradnju s umjetnicima diljem svijeta. 

Usuditi se, riskirati, okušati se, svakodnevni su glagoli i za slijepu književnicu Mirjanu Mrkelu.

No ovom prigodom, Irena i ona su kao zajednički motiv imale vodu. Spisateljica je kratko predstavila svoju zbirku pjesama za djecu Optimist na hrvatskim vodama, a profesionalna umjetnica, osim što je interpretirala dvije pjesmice, izvela je sekvencu Misdirection, koja se također odnosi na hrvatske vode, točnije rečeno, njezin osobni doživljaj razlike između mora i kontinentalnih voda. 

Ukratko: bilo je to još jedno kulturno popodne za pamćenje i još jedna suradnja u dugoročnim planovima.

 


Reci što misliš!