Kultura

zdravlje

Dalmacija među najbogatijim europskim regijama po ljekovitom i začinskom bilju

Dalmacija među najbogatijim europskim regijama po ljekovitom i začinskom bilju
www.pixabay.com

Splitsko-dalmatinska županija jedna je od najbogatijih u Europi u raznolikosti ljekovitog i začinskog bilja što je veliki prirodni resurs koji može, uz organizirani uzgoj, omogućiti razvoj te grane poljoprivrede, rečeno je na znanstvenom skupu u Splitu u petak.

"To će uz uključenost poljoprivrednika i tvrtki koje se bave farmaceutikom, kozmetikom i prehrambenom industrijom svrstati Dalmaciju među vodeće regije u Europi u ovom području", rekao je župan Blaženko Boban na skupu u splitskom Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) koji je okupio vodeće znanstvenike iz istraživačkih instituta i sveučilišta.

Rektor Sveučilišta Split Dragan Ljutić je izjavio da preko svojih sastavnica imaju plan jačanja znanstvenih istraživanja i otvaranja novih zajedničkih obrazovnih sveučilišnih programa, kao i poticanje cjeloživotnog učenja i podizanja svijesti, te znanja opće populacije na tu temu.

Da je važno potaknuti i započeti inicijalne rasprave o tome složila se v.d. ravnateljica MedILS-a Danica Ramljak koja smatra da bi kroz jedinstvo u suradnji i zajedničke kapacitete razvijali nove znanstveno-istraživačke projekte i dogovorili potencijalne buduće strateške prioritete za Dalmaciju kao regiju s velikim potencijalom u tom području.

"Ovo je tek početak. MedILS Sveučilišta u Splitu inicijator je i domaćin ovog skupa jer se možemo itekako uključiti u testiranje ekstrakata ljekovitog bilja za potrebe vrhunskih znanstvenih istraživanja, ali i primjene u industriji. Zahvaljujem svim institucijama koje su podržale našu inicijativu. U idućem koraku uključiti ćemo i sve predstavnike privatnog sektora, ali i inozemne eksperte te planirati zajedničke istraživačke projekte", kazala je Ramljak.

Organizatori ističu da se trenutno u Europi više od 36 tisuća tvrtki bavi uzgojem, preradom i distribucijom ljekovitog i aromatičnog bilja koje raste na površini većoj od 200 tisuća hektara.

U Hrvatskoj se ljekovito i aromatično bilje uzgaja na površini od 8.500 hektara, ali ima prostora za povećanje proizvodnje i bolju iskoristivost ljekovitih biljaka iz flore u prirodi. 

U svijetu su vodeće zemlje u proizvodnji Indija i Kina, a Mediteranski bazen je treći na svijetu po potencijalu i raznolikosti.

Upravo će zato biti izrazito važno uključiti u buduće sastanke i privatni sektor jer tržište u Europi i svijetu ubrzano raste i potrebno je kontinuirano osluškivati potrebe tržišta, a na taj će se način potaknuti poljoprivrednike i OPG-ove na uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, ističu organizatori.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti