Kultura

interpretacijska šetnja

Gnalićka vila pobudila je znatiželju posjetitelja

Gnalićka vila pobudila je znatiželju posjetitelja
Discover Biograd

U Biogradu na Moru održana je prva u nizu interpretacijskih šetnji. Ovoga puta tema je bilo blago potonulog broda kod otočića Gnalića.

Gnalićka vila pobudila je znatiželju posjetitelja posebice na spomen pronađene okovane škrinje. Što vi mislite što je pronađeno u njoj?

- Posjetitelji su imali priliku posjetiti i Zavičajni muzej Biograda na Moru zahvaljujući ravnatelju gospodinu Draženku Samardžiću koji je pokazao kako su Duh mjesta upravo ljudi-čuvari baštine, kazala je Ivana Zrilić, turistički vodič.

Brodolom se dogodio 1583. godine. Predmeti pronađeni na olupini pripadaju brodskoj opremi (topovi, sidra, užad, pomorski šestar...) i teretu koji se sastojao od gotovih proizvoda (svijećnjaci, tekstil, stakleno posuđe, stakla za prozore i ogledala, naprsci, pribadače, britve, naočale...), polufabrikata i sirovina (mjedeni lim i žica, pocinčani lim, kositar, olovno bjelilo, cinober....).

- Izložba nam omogućava upoznati sadržaj broda i trgovačke tokove 16. stoljeća. Raznovrstan teret koji je ukrcan u Veneciji za Carigrad (Istanbul) potječe iz raznih krajeva Europe te s jedne strane prezentira europsku proizvodnju i trgovinu, a s druge potražnju za europskim proizvodima na drugim tržištima.

Predmeti su bili pod morem gotovo 400 godina! Oni zorno pokazuju materijalnu kulturnu baštinu ranog novog vijeka o kojoj crpimo saznanja uglavnom na osnovu pisanih izvora i likovnih dijela starih majstora. Zahvaljujući trudu mnogih ronilaca, podvodnih arheologa, konzervatora i kustosa pred našim se očima nalazi čudesno sačuvan teret potonulog broda.

- Vjerujem da Gnalić zaslužuje svoje mjesto pod suncem i prezentaciju kakva i priliči ovakvom blagu.
 


Reci što misliš!