Sport

nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj

U Njemačkoj i Danskoj počinje Europeada 2024

U Njemačkoj i Danskoj počinje Europeada 2024

U Njemačkoj i Danskoj će od 28. lipnja do 7. srpnja biti održana Europeada 2024 - Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina.

Na prvenstvu će sudjelovati 24 reprezentacije, a Hrvatsku će predstavljati nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj koju od 2014. godine okuplja Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj.

Okosnicu reprezentacije će na Europeadi činiti igrači NK BSK Bijelo Brdo, koji se natječu u 1. HNL te NK Vuteks Sloga Vukovar, koji igraju u 3. HNL, a od 2019. izbornik reprezentacije je Nikola Gagulić, inače voditelj škole nogometa u klubu iz Bijelog Brda, gdje je reprezentacija odradila i završne pripreme. Reprezentacija Srba u Hrvatskoj igrat će u skupini G, a za prvo mjesto i prolaz u četvrtfinale nadmetat će se s Pomacima - muslimanima iz Bugarske i reprezentacijom Slovaka koji žive u Mađarskoj.

Želja izbornika je nadmašiti peto mjesto s Europeade u Austriji 2022. godine, što zasigurno neće biti nimalo lako.

"U Austriji smo prije dvije godine napravili iskorak u odnosu na pretprošlu Europeadu i 11. mjesto. Plasman ovisi o mnogo faktora, formi igrača, dobrom ždrijebu. Tu smo imali i malo sreće, dobili smo dobru grupu. Najvažnije je ipak da su igrači zdravi i spremni“, kaže izbornik Gagulić.

Reprezentacija Srba u Hrvatskoj prvu utakmicu u skupini G igra 30. lipnja protiv Pomaka, 2. srpnja je na rasporedu utakmica sa Slovacima iz Mađarske, dok se četvrtfinalne utakmice, kao i razigravanje za pozicije od 9. do 12. mjesta, igraju 4. srpnja.

Nastup nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj na Europeadi 2024 ostvaren je u suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim nogometnim savezom.


Reci što misliš!