Kultura

Sv. Filip i Jakov

Što nam donosi sedmi Fjaka film festival?

Što nam donosi sedmi Fjaka film festival?
Bojan Koštić

Zabilježite datume 3. i 4. svibnja i pravac Sv. Filip i Jakov na sedmi Fjaka film festival

Ove godine, FJAKA horor film festival posvećen je odnosu horora prema ženi, i obratno.

Presjek filmova sa kompleksnim ženskim glavnim ulogama (Carrie, The Descent, Ready or Not), izabran je da potakne raspravu o razvoja tog odnosa, promjenama u žanru, koje aktivno prate promjene u društvu, te načinu na koji žanr može napredovati u smjeru ravnopravnije reprezentacije žene na ekranu.

Iz najave:

Kroz povijest horora, žanr je imao turbulentni odnos prema ženama.

Od seksizma klasičnog Hollywooda do neuništivih heroina 80-ih, žene u horor filmu bile su žrtve, objekti, junakinje, subjekti, površno i duboko kreirani likovi, seksi magneti za mušku publiku, groteskne i monstruozne zločinke, ali su uvijek bile prisutne.

I kao najsubverzivniji žanr od svih, horor je kroz svoj razvoj u dobroj mjeri odbacio mizogini pristup ženi, i postao saveznik u borbi za ravnopravnost.

Uz projekcije filmova predstavljamo i izložbu plakata horor filmova koje su režirale žene, tombolu s, kao i uvijek, bogatim nagradama te organiziramo prikupljanje sredstava za udrugu Domine iz Splita, koja promovira prava žena i razvitak civilnog društva.

Posebno zadovoljstvo nam je najaviti i razgovor s dr.sc. Jelenom Kupsjak s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, na temu "Tjelesna autonomija i horor". 

Šlag na kraju svake večeri je glazbeni program. U petak (3. svibnja) nakon projekcija filmova zabavljaju nas čak dva benda, Kriptidi (ZD) i Rich Man (ZD), a u subotu legende glazbene scene, sinjski M. O. R. T., koji će svojim žestokim nastupom idealno zaokružiti ovogodišnji program.

Kao i uvijek na FJAKA horor film festivalu, ulaz na sve sadržaje je besplatan i pod pokroviteljstvom Općine i TZ Sv. Filip i Jakov, udruge Napredak te ostalih sponzora.


Reci što misliš!