Kultura

Osijek

Otvorena dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Julija Knifera

Otvorena dokumentarna izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Julija Knifera
Slavko Midžor/PIXSELL

Dokumentarna izložba "Knifer i Osijek", organizirana u povodu 100. obljetnice rođenja hrvatskog slikara Julija Knifera, rođenog u Osijeku 23. travnja 1924., otvorena je u petak u osječkom Državnom arhivu.

Izložba je zamišljena kao zajednički projekt  osječkog Državnoga arhiva i osječkog Muzeja likovnih umjetnosti, uz sudjelovanje i doprinos Kniferove kćeri Ane Knifer i velikog poznavatelja Kniferovog umjetničkog rada povjesničara umjetnosti Zvonka Makovića i drugih stručnjaka.

Autor izložbe i ravnatelj osječkog Državnog arhiva Dražen Kušen istaknuo je na otvorenju kako je Ana Knifer stavila na raspolaganje cijelu pismohranu i obiteljsku ostavštinu obitelji Knifer, posebice fotografije, dokumente i skice Kniferovih djela, pomoću kojih su u Arhivu sastavili "svojevrsni meandar slika i riječi, koje svjedoče o Juliju Kniferu u Osijeku i s Osijekom u proteklih 100 godina".

Ova izložba prati Julija Knifera od obiteljskog porijekla, njegovih osobnih i obiteljskih veza s Osijekom, kroz djetinjstvo i školovanje te prve umjetničke poteze, kazao je Kušen dodavši kako će se, u sklopu obilježavanje 100. obljetnice rođenja, održati i predavanje o Juliju Kniferu te predstavljanje kataloga izložbe u sklopu Osječkog ljeta kulture.

Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković ocijenio je kako je "izložba važna jer "pokazuje Knifera prije Knifera, njegovo ishodište, životno i umjetničkog, prikazuje prve radove, koje je radio još u djetinjstvu, a što je kasnije razvio u fascinantnu karijeru i koja se sve više prepoznaje".

Ističe kako je Knifer jedinstven slikar u hrvatskoj umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, a  prepoznat kao jedan od najvećih umjetnika prošloga stoljeća. Iskorak koji je  postigao oko 1960. godine bio je veliki i značajan, ne samo za našu umjetnost, već za europsku i globalnu. Bio je poznat po dosljednosti i radikalizmu, što se više prepoznaje nakon njegove smrti, nego za života, rekao je Maković.

Izaslanica ministrice kulture i medija Ivana Sudić  napominje kako Julije Knifer pripada u sam vrh hrvatskog likovnog stvaralaštva, njegov umjetnički opus obilježio je 20. stoljeće.

Rijetki su umjetnici uz koje toliko jasno povezujemo slikarski motiv, kao što je Kniferov meandar. Knifer je svojim stvaralaštvom zadužio hrvatsku likovnu umjetnost, a, uz brojna druga imena, Osijek je stavio na kartu hrvatske likovne umjetnosti, kazala je Sudić dodavši prikupljena građa donosi novi pogled i nove podatke za proučavanje djela Julija Knifera.

Izložbu je otvorila kćerka Julija Knifera, Ana Knifer istaknuvši kako njezin otac vjerojatno ne bi bio, to što je bio, da nije odrastao u Osijeku, kozmopolitskom i otvorenom gradu, kakav je bio do početka 2. svjetskog rata.

Izložba je postavljena uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.


Reci što misliš!