Kultura

Sign Dance Collective International Pakoštane

Izdavanjem programskog priručnika završen projekt Art of Silence

Izdavanjem programskog priručnika završen projekt Art of Silence

Sign Dance Collective International sa bazom u Pakoštanima je završio projekt Art of Silence, financiram sredstvima EU, iz programa ERASMUS +. Art of Silence je međunarodni projekt koji uključuje 3 zemlje: Latviju (3D Friends), Hrvatsku (SignDance) i Rumunjsku (Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna").

Kroz projekt se osvještavalo mlade o integriranim kazališnim idejama u svakoj zemlji projekta, dijelilo znanje i iskustvo među partnerima, nove tehnike i metode u zajedničkom radu s gluhonijemim osobama, posebno mladima.

Cilj je bio stvoriti siguran prostor i inkluzivno okruženje među mladima, integracija neformalnog obrazovanja u formalne institute te osvijestiti ljude o zajednici gluhih na lokalnoj razini i promicati uključivanje i solidarnost među mladima.

Na kraju projekta se izradio programski priručnik koji radnici s mladima mogu koristiti za izgradnju inkluzivnog i integriranog okruženja. Priručnik se može pronaći na stranici projekta.

Ovaj priručnik napisala je NGO 3D Friends, organizacija mladih iz Rige, Latvija, s iskustvom u uključivom amaterskom kazalištu. Ključno je napomenuti da ovo vodič je osmišljen kao dodatni set alata, s prijedlozima za lekcije razvoj; usprkos tome, to nije udžbenik i ne treba ga tretirati kao takvog, stvorili su ga mladi amateri zaljubljeni u kazalište.

Sve aktivnosti se mogu prilagoditi svakoj radnoj skupini. Ovaj je vodič namijenjen ljudima koji žele eksperimentirati s raznim aktivnosti i alata. Osmišljen je za početnike za otkrivanje i za mlade koji rade, učitelje i voditelje da biste dobili inspiraciju.

Obrazovanje gluhih studenata već je dugo tema interesa. Jedan faktor koji razmatrana je uloga kazališta u njihovu rastu. Osnovno je dodati umjetnost pristup obrazovnom sustavu.


Reci što misliš!