Kultura

subota, 13. travnja

Tovareća mužika obilježava 65. godina postojanja suvremene mužike

Tovareća mužika obilježava 65. godina postojanja suvremene mužike
Mira Lordanić

Sljedeće subote, 13. travnja na regati Gladuša u Salima, široj javnosti poznatoj kao najveselijoj regati na Jadranu svoj svečani jubilej obilježiti će i njihova Tovareća Mužika.

Preko 80, kako ih oni zovu - mužikanov, stati će jedan uz drugoga te sačiniti najbrojniju mužiku u povijesti. Djeca, očevi pa čak i poneki djed naći će se skupa, rame uz rame odajući počast modernom obliku Tovareće mužike kakvu danas poznajemo.

Tovareća Mužika Sali Tovareća Mužika na Gladuši obilježava 65. rođendan

Kroz tisućljetnu povijest mještani Sali uvjek su imali svoju Tovareću mužiku, samo u malo drugačijem obliku i nazivu.

Tovareća mužika nekad se zvala Batarela i bila važan faktor saljskog društva i njihove svakodnevnice. Batarela je skup nasumičnih zvukova s ciljem stvaranja buke, od davnina je bila običaj otočana koji su u dugim i hladnim noćima njome tjerali zle duhove, veselili se i naravno rugali, najčešće udovcima ili udovicama koji bi se ponovno vjenčavali. 

Godine 1959. nekoliko mladića na saljskom portu, čuvši da se u selu događa vela batarela tj. vjenčanje stare cure Paškvale, brzo su se opremili instrumentima i krenuli prema selu postrojeni u dvoredu, poput svirača limene glazbe, intonirajući jednu dobro poznatu koračnicu i pjesmu Šjora Mare.

Uvevši tako disciplinu u tu anarhističnu buku i kanalizirajući taj kaos zvukova u nešto pozitivno i uhu ugodno, uz gromoglasno oduševljenje mještana. Nakon tog uspjelog nastupa, gdje su zvučali kao prava glazba, ponovno nastupaju na Krnevalu uz dodatak velikog i malog bubnja.

Već 16. kolovoza iste godine nastupaju u svečanom mimohodu 2. Saljskih trk tovarov (kasnije Saljske užance), nadomještajući tako zamrlu limenu glazbu i dobivajući od duhovitih Saljana naziv - Tovareća mužika. 

Tovareća mužika odavno je postala sinonim za mještane ovog malog ribarskog mjesta i dio njihovog identiteta. To je najbolje izrečeno čuvenom rečenicom jednog njihovog člana: 

"U Tovareću mužiku ulazi se rođenjem, a izlazi samo smrći ili padu u tešku otočnu depresiju"

Uz veliku mužiku nastupiti će i pomladak -Pulići. Osnovnoškolci će u slopu svojih starijih članova proslaviti 25.godišnjicu djelovanja.

Pozivamo vas drage čitatelje da na kalendarima podcrtate subotu 13.travnja i na nju upišete velikim slovima SALI. Bilo da jedrite ili gledate Tovareću, programa sigurno neće izostati. 

Za kraj Gladuše, odnosno u kasnovečernjim satima ekipa iz JK Guc osigurala je zabavu za sve posjetioce, odnosno koncert riječke grupe LET3.


Reci što misliš!