Kultura

plesna umjetnost

Gestice na Dječjim plesnim susretima u Zagrebu

Gestice na Dječjim plesnim susretima u Zagrebu
Željko Karavida

Plesna udruga Gesta ovaj vikend sudjeluje na Dječjim plesnim susretima u Kulturnom centru Travno na 12. izadnju BUN-a pod organizacijskom palicom udruge Gombalište.

- Već smo tradicionalno na Dječjim susretima, to revijalno natjecateljski dječji festival, gdje djeca prezentiraju svoj rad kroz njihove udruge, svoje aktivnosti i plesna  znanja.

Cilj je promicanje plesne umjetnosti, poštivanje i uvažavanje drugih kroz ovakav plesni vikend. Razlika je u zdravom i nezdravom natjecanju. Mi kroz plesnu sezonu vodimo našu djecu na natjecanja, ali smo već počeli selektirati mjesta gdje odlazimo zbog zdravog i nezdravog načina natjecanja na kojima se stvara lažna slika, poručuje voditeljica Nena Jurišić.

- Djecu treba zaštiti od razočaranja, ali razgovorom i u pojašnjenjem da se na natjecanje ide prije svega jer se širi plesni vokabular, vidimo bolje i lošije od nas i sve je to iskustvo koje je potrebno proći. Djeca se ne mogu i ne smiju uvijek vratiti sa medaljom oko vrata. Zar je polica puna pehera i medalja riješenje?

Osobno nisam ljubitelj natjecanja jer je teško ocjeniti plesnu umjetnost, ali ipak zbog odgoja želim da i to iskuse. Osim što se pripremaju za poraze i pobjede koje ih čekaju kroz život, odgajamo ih i usmjeravamo na dugoročne životne staze. Sudjelovanje isto tako ima vrijednost, jer je ta vrijednost velika i jaka  koliko je ljubavi, srca i truda utkanu kroz rad na koreografiji… Uvijek naglašavam da dolaskom u Gestu ne uče samo plesne korake, nego prave životne vrijednosti s medaljom ili bez, zaključuje Jurišić.


Reci što misliš!