Kultura

susret i suradnja

Kako pristupiti slijepoj osobi tema je o kojoj razmišljaju i članovi Hrvatske udruge pripovjedača

Kako pristupiti slijepoj osobi tema je o kojoj razmišljaju i članovi Hrvatske udruge pripovjedača

Još jedno događanje o slijepima i za slijepe, višesatno, odvijalo se prošlog vikenda u Gradskoj knjižnici Zadar, u Ogranku "Aleksandar Stipčević".

Bilo je to u okviru dvodnevne edukacije za polaznike Prvoga hrvatskog
studija pripovijedanja, jer je jedan od ponuđenih modula nazvan Pripovijedanje slijepim i slabovidnim osobama.

Najprije je Anita Raljević Špralja, profesorica iz Medicinske škole Ante Kuzmanića, govorila o svojim iskustvima sa slijepima. Naime, njezina škola je provela dvogodišnji Erasmus + projekt pod nazivom "Program zdravstvene njege". U okviru toga projekta, grupe učenika su u pratnji dviju profesorica dva puta boravile na stručnoj praksi u
Centru za slabovidne, slijepe i starije osobe u Škofjoj Loki (Slovenija). Zatim, učenici su nazočili premijeri dokumentarnoga filma o psima vodičima, organiziran je posjet Udruzi slijepih Zadarske županije i na kraju objavljena brošura s temeljnim informacijama o
skrbi za osobe s oštećenjem vida, koja je dostupna na internetskim
stranicama spomenute škole.

Uz profesoricu su bile i njezine dvije učenice, Martina i Laura, a zanimljivo je spomenuti i profesoričino iskustvo s vlastitim ocem koji je teško prihvatio činjenicu da je izgubio vid.

U spontanome razgovoru sa slijepima koji je uslijedio, bilo je još mnogo primjera, komičnih i tužnih, a opći je zaključak da su razgovor i suradnja pravi put za razumijevanje svih ljudi, napose ranjivih skupina među kojima su i invalidne osobe.

Kako pristupiti slijepoj osobi, tema je o kojoj razmišljaju i članovi Hrvatske udruge pripovjedača.

U zadarskoj udruzi slijepih već dobro poznaju domaće pripovjedačice Sanju Grginu i Željanu Buljat, a ovoga puta su slijepima pripovijedale također izvrsne Vedrana Grgić, Ivana Šalinović i Andreja Krenek.

Bila su to zapravo ispitna pripovijedanja, koja su kandidatkinje uspješno položile te ujedno stekle nove obožavatelje među slijepima.

Nadamo se da će neki od slijepih slušatelja biti u publici i slijedećih dana, kada se u Zadru održava Festival pripovijedanja Naraton "Kako priče putuju". O tome u nekim drugim člancima, a ovdje samo još jedan motivirajući citat sa društvenih mreža:
"Pripovijedanje je kao hvatanje cvijeta u jezeru".


Reci što misliš!