Kultura

16. ožujka

Ogranak Matice u Zadru uključuje se u obilježavanje Dana hrvatskoga jezika

Ogranak Matice u Zadru uključuje se u obilježavanje Dana hrvatskoga jezika

U spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, i ove godine Ogranak Matice u Zadru uključuje se u obilježavanje Dana hrvatskoga jezika.

Deklaracija je nastajala i potpisivana u Matici hrvatskoj u Zagrebu, od 11. do 17. ožujka 1967. Trideset godina kasnije, 28. veljače 1997., Zastupnički dom Državnoga sabora RH donio je Odluku o proglašenju spomen-tjedna Dani hrvatskoga jezika, u spomen na Deklaraciju iz 1967, a u svrhu promicanja, njegovanja te razvijanja kulture i čistoće hrvatskoga jezika u javnoj uporabi. Zamisao o održavanju Dana hrvatskoga jezika dao je pokojni akademik Ivo Frangeš na Matoševim danima u Tovarniku 1989.

Ove godine Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje 150. knjigu iz Matičine edicije Stoljeća hrvatske knjiženosti: KRUNO KRSTIĆ, IZABRANI TEKSTOVI (priredio: Josip Lisac) i  ADOLF BRATOLJUB KLAIĆ: IZABRANI TEKSTOVI (priredio): Stjepan Damjanović.

O knjizi će govoriti: doc. dr. sc. Sanja Baričević i dr. sc. Josip Lisac, prof. emeritus. Govornici će se kratko osvrnuti i na sadašnje stanje u hrvatskom jeziku te važnije događaje iz jezika u protekloj godini. 

Prikaz će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Don Ive Prodana 1, u četvrtak, 16. ožujka 2022., s početkom. u 18:00 sati.


Reci što misliš!