Kultura

POVEZANI PLAVOM NITI

Zadar organ festival ostvario suradnju s Grčkom

Zadar organ festival ostvario suradnju s Grčkom
Christos Tolis

Prošlog petka i subote (9. i 10. rujna) u Zadru je boravilo dvoje grčkih umjetnika međunarodnog renomea. Riječ je o orguljašici Ouraniji Gassiou čija je zavidna karijera dovela na poziciju glavne orguljašice atenske dvorane Megaron i Francuske protestantske crkve u Londonu, a odnedavno djeluje i kao suradnica na londonskoj Kraljevskoj glazbenoj akademiji.

Osim nje, Zadar je posjetio i Nikos Kanellopoulos, poznati grčki radiotelevizijski voditelj, glazbeni kritičar i spisatelj. Umjetnici su boravili u Zadru zaslugom Zadar Organ Festivala koji je ove godine ostvario suradnju s grčkim međunarodnim orguljskim ANO festivalom s otoka Sirosa. Dva orguljska festivala udružila su se na projektu SONIC koji je prepoznala i Europska unija, podupirući ga sredstvima programa Erasmus+. Riječ je o projektu koji za cilj ima njegovanje orguljske kulture s naglaskom na zavičajno kulturno naslijeđe i razvitak inovativnih umjetničkih materijala za buduće generacije, imajući u vidu prvenstveno mlađu publiku.

Gassiou je u Zadar stigla u ulozi ne samo interpreta, već i pedagoga. Naime, u suradnji s Glazbenom školom Blagoje Bersa Zadar, u njihovoj je koncertnoj dvorani u petak održala majstorski tečaj za orgulje, i to potpuno besplatno. Osam mladih zadarskih glazbenika aktivno je sudjelovalo na tečaju interpretacije orguljaške glazbe od 14 pa sve do 20 sati, a uz aktivne sudionike, tečaju su mogli prisustvovati i pasivni sudionici, upijajući energiju, znanje i upute inspirativne i poticajne orguljašice. Oduševljeni takvom izvanrednom prilikom usavršavanja kod glazbenice s londonske Kraljevske akademije, orguljaši su radili na detaljima interpretacije orguljaške glazbe, dok su se pijanisti uz Gassiou upoznavali s osnovama raskošnog instrumenta te svoju pijanističku interpretaciju djela prilagođavali orguljama.

Usto, u petak je u koncertnoj dvorani GŠ Blagoja Berse Nikos Kanellopoulos priredio
izuzetno zanimljivo predavanje, prožeto informativnim činjenicama i za publiku koja nije
toliko detaljno upoznata s povijesti zapadnoeuropske klasične glazbe. Tijekom
zanimljivih 45 minuta, predstavio je život i rad osam značajnih, no za nas ne u potpunosti poznatih grčkih skladatelja, koristeći digitalne alate u svom punom sjaju. Kanellopoulos je u svom bogatom medijskom radu snimio popularni glazbeno-edukativni serijal Classics…and More te biografiju Enrica Carusa, pa nimalo ne čudi da je na publiku bez problema prenio svoju strast prema proučavanju povijesti glazbe, učinivši predavanje zanimljivim i, prije svega, pamtljivim.

U subotu se Ourania Gassiou predstavila Zadru kao izvanredna izvođačica. Njezino je
ime tu večer u zadarsku crkvu sv. Krševana domamilo mnoštvo zainteresiranih
slušatelja. Na programu su, osim nezaobilaznog J. S. Bacha, bili suvremeni grčki,
francuski i britanski skladatelji, a njihova su djela zaživjela uz bogat i raznolik zvuk
prijenosnih digitalnih orgulja nizozemske radionice Mixtuur Orgels. Ta je radionica prošle godine uspostavila partnerstvo sa Zadar Organom Festivalom, omogućivši Festivalu da svojim umjetnicima ponudi orgulje iz serije Intrada i prenese koncerte s crkvenog kora pod vedro nebo ili u prostore koji originalno nemaju orgulje. Upravo su zbog toga prva dva koncerta Zadar Organ Festivala zapravo ozvučila romanički prostor sv. Krševana orguljskim zvukom. Program koji je Gassiou odabrala za ovu večer prikazao je veličanstvenost instrumenta u različitim zvukovnim kombinacijama i bojama, koje su najviše došle do izražaja u skladbama novijeg datuma. Koncert je ostvaren u suradnji s Koncertnim uredom Zadar te grčkim ANO festivalom čiji su predstavnici prisustvovali ovim zadarskim događajima. Ravnatelj tog festivala sa sobom je ponio i nekoliko fotografija tog pitoresknog otočića Siros, kao i njihovih orgulja koje su najstarije funkcionalne orgulje u Grčkoj te jedne od rijetkih orgulja u državi pretežno pravoslavne vjeroispovijesti. Na taj način, zadarska je publika i vizualno doživjela dašak atmosfere tog
otočića smještenog u bajkovitom otočju Kikladi usred egejskog arhipelaga. To nekad
važno trgovačko i proizvodno središte na svom vrhu čuva katedralu sv. Jurja i
spomenute orgulje, utočište grčkim katolicima srednjovjekovnog naselja Ano Siros.
Fotografije su potpisali članovi Foto&Film kluba Sirosa.

I Ourania Gassiou i Nikos Kanellopoulos žive i dišu za svoje zanimanje, uživajući u svom radu i glazbi kojoj su posvetili cijeli svoj život. Upravo su tu strast prenijeli na svoju publiku, zarazivši njome sve prisutne. Ovom suradnjom, ali i ostalim događajima na ovogodišnjem programu, Zadar Organ Festival nastavlja rušiti stereotipe o orguljama kao isključivo sakralnom instrumentu predviđenom za slušanje samo u kontekstu liturgije, hrani i stvara publiku visokokvalitetnim orguljaškim koncertima i edukativnim programima, te potiče razmišljanje izvan okvira.

Bio je to tek drugi od ukupno šest koncerata ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ
Festivala. Tijekom rujna nas očekuju još 4 koncerta, a sljedeća dva izlaze iz Zadra i
odlaze u Bibinje (14.9.) i Nin (15.9.). Na oba će koncerta nastupiti renomirani slovački
orguljaš Stanislav Šurin, prikazujući sve mogućnosti bibinjskih i ninskih instrumenta. Oba koncerta omogućit će publici da na platnu prate spretne pokrete orguljaša, koji je inače na koru skriven od očiju publike.

Ulaz na sva događanja Zadar Organ Festivala je besplatan, a više o programu i samom festivalu pronađite na službenim stranicama Zadar Organ Festivala.


Reci što misliš!