Kultura

prijestupnici u atriju gkzd

Jesu li sve pjesme o ljubavi i strasti već napisane?

Jesu li sve pjesme o ljubavi i strasti već napisane?
gkzd

Jesu li sve pjesme o ljubavi i strasti već napisane? Što se krije iza naslova zbirke poezije Prijestupnici?

U atriju Gradske knjižnice Zadar u utorak je održana promocija zbirke poezije Prijestupnici. Ovaj uzbudljiv stihopisni dijalog kreirali su Marijana Dokoza i J.H. Macado. Zbirka je objavljena u nakladi udruge Zadarski pisci - ZaPis i predstavlja svojevrsni odmak od suvremenih pjesničkih strujanja u Hrvatskoj, vraća se u neko romantikom ispunjeno vrijeme, kako je kazala urednica zbirke, novinarka i književnica Iva Pejković. 

- Sigurna sam da bi ovaj ljubavnički diskurz, obogaćen sentimentalnošću koje kao da se sramimo u vremenu u kojem nije cool biti osoba koja pjeva i piše uzvišenim jezikom, koja se vraća jednoj Emily Dickinson, ….jer smo svi postali tako urbani i alternativni - mnoge čitatelje mogao uzbuditi i smiriti, zaintrigirati i utješiti. Jer mnogi će se itekako prepoznati u ''prijestupnicima''.

Pjesme će tek pred čitateljima dobiti i neki novi život, čulo se na promociji. A da tako i bude pobrinula se glumica Mia Zara uz akustičnu gitaru Gorana Kovačevića.

9f2377ca226a80643e27b9e06348fded.jpg?v=2 Baršunasti glas ove divne dame u crvenoj haljini oživio je pjesme - možda svijet nije postao lakše ili podnošljivije mjesto, ali današnji čitatelj - bombardiran kojekakvom paramedijsko-tekstualnom teroru - možda bi baš u knjigama poput ove mogao prepoznati svog novog partnera.

Marijana Dokoza i J. H. Macado ispričali su kako su nakon jedne ''okidač'' pjesme i susreta prije više od dvije godine odlučili objaviti zbirku. Oboje se bave poezijom, a Dokoza i prozom, s uspješnicama poput romana Naraniyin plač i Grijesi. 

Sandra Marelja Mujić kazala je nekoliko riječi o svojem čitanju zbirke ''na dah'', jer kako kaže, tako čita i Marijanine romane. Pohvalila je pjesnike na hrabrom pothvatu i ogoljenju najdubljih emocija, koje su gotovo i univerzalne - svi smo ih barem jednom doživjeli ili nas tek čekaju.

Kratke osvrte za zbirku ponudili su i Željko Bebek, Petar Grašo i Đani Stipaničev - nalaze se na poleđini zbirke.

Dokoza je ove godine objavila i roman “Njegova žena” koji je izašao u nakladi izdavačke kuće Despot Infinitus, a u kojem autorica piše o ženi čija je teška sudbina slična mnogima o kojima nitko možda neće pisati. Riječ je o istinitoj priči žene koja je majka dvoje djece koju je dobila u braku s čovjekom koji je u ratu u Bosni i Hercegovini s još jednim muškarcem silovao maloljetnu djevojčicu.

Zadarska promocija bila je lijepo posjećena, a sada slijedi Biograd na Moru, u utorak 10. kolovoza, u Turističkom informativnom centru s početkom u 20 sati.

Promociju pod nazivom "Ljubav, more, život i iseljeništvo, organizira Udruga Hrvatsko Talijanski mozaik Rim, a promocija u Šibeniku bit će 9. kolovoza u Gradskoj knjižnici  "Juraj Šižgorić" s početkom u 19 sati.

 

 


Reci što misliš!