Kultura

gradske priče

Mario Padelin komentira, hvali, progovara i prigovara. A materijala mu nikada ne fali!

Mario Padelin komentira, hvali, progovara i prigovara. A materijala mu nikada ne fali!

Komentira, hvali, progovara i prigovara. A materijala mu nikada ne fali! Mario Padelin i danas objavljuje kolumnu u Zadarskom listu pod nazivom TV svekrva.

Ponekad se uplašim kada vidim svoje lice u ogledalu, ali kada se sjetim svega što sam u životu prošao, konačno - i ne izgledam tako loše! (M. Padelin)

Jednostavna filozofija života naziv je knjige autora Maria Padelina, glazbenika, kantautora i pjesnika, dugogodišnjeg kolumnista Zadarskog lista. U sklopu proslave Dana Grada Zadra promociju knjige organizirala je Matica Hrvatska ogranak Zadar u čijoj je nakladi knjiga objavljena.

A kako je kazao Želimir Periš, Mariov kolega pisac, možda naslov zavara na prvi pogled, jer iako Mario piše o naizgled jednostavnim temama, njegov sarkazam i pronicljivost neodoljiva su kombinacija koja će zaintrigirati svakog čitatelja.

Mariov urednik u Zadarskom listu, Luka Perić, istaknuo je i kako knjiga obiluje fotografijama samog autora, koje su redom nastajale za potrebe kolumnističkih zapisa u zadarskom dnevnom listu, a sve su s puno pažnje precizno dočarale problematiku kojom se autor bavi.

 Ljudske slabosti, mane, rijetke vrline, odnosi, običaji, svadbe, video igrice, tv serije, loša, neukusna glazba, naš je autor kroz deset godina zahvatio velik broj neuralgičnih točaka u društvenom i kulturno umjetničkom životu. 

Tekst koji je izazvao najviše pozitivnih komentara bio je onaj o svadbenim običajima u Hrvatskoj, ali dosta prašine diglo se i nakon objave teksta o cajkama.

Mario je u svojem dugogodišnjem stvaralaštvu nekako uvijek ostao politički neutralan, kaže da nije za to, ali smatra kako svoj stav moraš imati i nekako ga izraziti, te svoje čitatelje vidi kao one građane koji znaju misliti svojom glavom.

Mariov urednik prof. Ivica Vigato u svojem je izlaganju pojasnio koliko je važno novinske tekstove, odnosno kolumne, ukoričiti u cjeline čime ih se pretvara u sjajan dokument vremena i autora je pohvalio za izuzetno ozbiljan i pedantan pristup rukopisu.

Mario Padelin posebno se zahvalio suradnicima bez kojih knjiga ne bi bila objavljena, a napomenuo je, crnohumorno (kakav i jest naš Mario op.a.), da bi svi trebali na bolovanje ili makar u prijevremenu mirovinu.

Mnogi tekstovi malo su izgubili na aktualnosti, kazao je autor, ali promatrano s vremenskim odmakom neke je fenomene još zanimljivije proučavati. 

Promocija je bila prilika i da čujemo Mariovu glazbu, ali i pogledamo premijerno video uradak koji je nastao u plodnoj suradnji sa zadarskim glazbenikom Ivanom Grancarićem - Grancom.

Komentira, hvali, progovara i prigovara. A materijala mu nikada ne fali! Mario Padelin i danas objavljuje kolumnu u Zadarskom listu pod nazivom TV svekrva. No, čini se kako je još jedna knjiga već spremna, pa se nadamo da je nećemo morati predugo čekati.

Umeđuvremenu, u svim boljim knjižarama nabavite Jednostavnu filozofiju života, zabavnu seriju tekstova o svakodnevnim temama, pronicljiva i sarkastična zapažanja u kojima ćete uvijek otkriti nešto novo.

 


Reci što misliš!