Kultura

novo u mas-u

Edit Szűr-Szabó u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom

Edit Szűr-Szabó u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom

Povodom 12. rođendana, Muzej antičkog stakla počastio nas je s čak tri izložbe te su ugostili mađarsku umjetnicu i dizajnericu Edit Szűr-Szabó, koja na izložbi Mediteranski trenutci u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom kroz izložbu staklenih mozaika i vitraja, te 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru!

U 12 godina rada kroz izložbene dvorane Muzeja antičkog stakla u Zadru prošao je zavidan broj umjetnika, što na samostalnim što na skupnim izložbama. Zadar je otvaranjem ovog Muzeja dobio jedinstveni predznak staklenog grada, koji osim impresivne kolekcije antičkog, sada već ima i respektabilnu kolekciju suvremenog umjetničkog stakla.

Svakom novom izložbom ta Zbirka donacija raste, a svako novo predstavljanje umjetnika donosi novi pogled na umjetničko staklo, nove inspiracija, ali i ono što je podjednako važno i prikaz novih tehnika u radu sa staklom.

- Posebno je zadovoljstvo u Muzeju antičkog stakla predstaviti mađarsku umjetnicu i dizajnericu Edit Szűr-Szabó, koja na izložbi Mediteranski trenutci u Zadar donosi svoje nadahnuće morem i Mediteranom kroz izložbu staklenih mozaika i vitraja, kaže Jadranka Belevski (MAS).

Edit Szűr-Szabó u Muzeju antičkog stakla u Zadru predstavlja svoj suvremeni umjetnički rad u starim tehnikama.

Staklo, je u mozaičnoj umjetnosti u povijesti korišteno za zidne i stropne mozaike, a izložbom Mediteranski trenutci umjetnica ga donosi u i svojim skulpturama. Edit Szűr-Szabó u svojim djelima otkriva brojna nadahnuća. Njena fascinacija orijentalnom umjetnošću ide pod ruku s rimskom, bizantskom i mletačkom fuzirajući njene dječje preokupacije s brojnim putovanjima u koloristički dekorativna i razigrana djela kako ih sama naziva mutantske umjetnosti.

U tom neopterećenom hedonističkom konceptu s lakoćom se prepušta igri staklenih kockica oživljavajući dječja sjećanja, utiskujući s komadićima mozaika svoje emocije, asocijacije i veliku vještinu u svoje radove.

U Muzeju antičkog stakla u Zadru Edit Szűr-Szabó izlaže svoj ciklus skulptura izrađenih u staklenom mozaiku pod nazivom Mediteranska poruka ili kako ga još naziva Catwalk, u kojem donosi 11 skulptura mačaka na modnoj pisti s pogledom na more u Zadru, neobičnih mačaka, koje su alter ego ove umjetnice.

Mace zagonetnog smješka prenose univerzalne poruke u suvremeno doba, noseći imena društvenih mreža. U doslovnom smislu lockdowna zbog pandemije COVID – 19, i nemogućnosti neopterećenog kretanja i predstavljanja umjetnosti i umjetnika, ove mace su poslane predstaviti ovu mađarsku umjetnicu u Zadru uz bok mediteranskoj poruci koje i drevno staklo Muzeja antičkog stakla odašilje.

To je poruka nade, trajnosti i odolijevanja vremenu, sve ono što krhko staklo u svoj svojoj čvrstoći predstavlja. Edit Szűr-Szabó na ovoj izložbi donosi i radove u tehnici vitraja, kroz koje propituje aktualnost te tehnike u suvremenom dobu.

Ona reinterpretira povijest u svom osobnom izričaju izazivajući svoj umjetnički impuls ka oblikovanju novih radova, bilo u arhitekturi ili vitraja kao samostalnih slika.

Edit Szűr-Szabó umjetnica je koja prihvaća svoju dječju zaigranost i otvorenost istovremeno je preplićući kroz ljubav prema redu i tehničkoj izvrsnosti, premisama neophodnim za rad u obje tehnike. Igrajući se staklenim kockicama, oblutcima, pločicama, staklenim draguljima koje umeće ili u podlogu za mozaik ili u olovne okvire vitraja, Edit Szűr-Szabó nam donosi još jednu staklenu priču, priču koju se najbolje čita u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

 


Reci što misliš!