Kultura

#biograd

U Biogradu otvorena izložba "Ljepota različitosti"

U Biogradu otvorena izložba
Grad Biograd na Moru

Raduje me što i unatoč ovim za kulturu teškim vremenima imamo priliku postaviti još jednu vrijednu izložbu u našem prostoru kako bi našim građanima, ljubiteljima likovne umjetnosti ponudili ugođaj i ljepotu, kazao je otvarajući ovu izložbu Dražen Samardžić ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja.

Kako je upravo početak proljeća zaželimo svima bolje i ljepše i radosnije naredne dane, a kako to učiniti do ljepotom i bojama koje nam donosi ova izložba. Ovom prigodom ugostili smo nama drage i poznate umjetnike, stare znance i prijatelje, članove likovne udruge Art Forum iz Zadra, dodao je on.

Članovi  udruge, njih 30-ak, umjetnici fotografije, ulja na platnu, akrila kombinirane tehnike, pastela , enkaustike, ugljena i drugih tehnika predstavili su se na ovoj izložbi sa svojim uracima posjetiteljima grada Biograda i okolice.

O samoj izložbi prilikom njezinog otvaranja u biogradskom muzeju Boris Žuža voditelj udruge, profesor i likovni umjetnik kazao je: „U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja, grada Biograda,  javnosti grada i ljubiteljima likovnosti predstavlja se „ART PROMOCIJA-LJEPOTA RAZLIČITOSTI-BIOGRAD 2021.“.

Inače riječ je o ostvarenjima 32 likovna umjetnika koji promoviraju svoja recentna djela. Nepobitna je činjenica kako se uvijek postavlja pitanje osmišljenog razvijanja vlastitih potencijala pa tako i onih povezanih s umjetničkim stvaralaštvom. U tom kontekstu izložene likovne kreacije predstavljaju nepobitnu težnju za ostvarivanjem autentičnog izraza. Pred svakim autorom stoji dilema pravog odabira i osobne odgovornosti u izboru potencijalnih mogućnosti i njihovog ostvarenja.

Za kraj ovoga teksta znakovito se ističe, misao iz Spinozine „Etike“: Sve što je izvanredno lijepo, teško se i rijetko može naći, kazao je prof. Žuža. Ugodnom ozračju u prilikom otvorenja ove izložbe pridonijeli su i pjesnici iz Biograda i okolice, Radica Vrančić, Branko Antunović, Mladen Baraba, Ante Skazlić i Jurij Jelaska.

Stihovi o ljepotama iz ovog okruženja poput Velebita, Bukovice, ali i haiku poezije uvijek su dobro prihvaćeni, jer prepoznatljivi su i bliski svima nama. No, na žalost ovom otvorenju zbog pandemije nazočio je manji broj ljudi nego inače, a  upravo zbog takve situacije ona će biti  otvorena nešto duže, točnije do 26. travnja ove godine, kako bi ju moglo pogledati što više posjetitelja.

Spomenimo još  da je i ovu izložbu organizirao Zavičajni muzej Biograd na Moru i Art-Forum-Zadar, a njezin postav potpisuju Boris Žuža, Branko Antunović i Ante Skazlić. Pokrovitelji su  Zavičajni muzej i Grad Biograd na Moru.